Монаси, свещеници и вярващи от Руската Църква в Молдова протестираха срещу евентуална задължителна ковид ваксинация. РПЦвМ отхвърля демонстрациите | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: RO


Християно-джихадистки протест се проведе в молдовската столица Кишинев.

Около хиляда монаси, свещеници и вярващи от Руската Църква в Молдова се събраха пред сградата на Правителството, за да изразят своето несъгласие с евентуална задължителна ваксинация срещу COVID-19 в страната.

Те носеха транспаранти с надписи: „Мое тяло“, „Мое дете“, „Мое решение“, „Свобода“, „Сатанизъм“ и т.н., и пееха религиозни химни към Господ и Богородица.

Протестиращите се обявяват и против евентуална дискриминация въз основа на наличие или отсъствие на сертификат за ковид ваксинация.

Причината за протеста обаче остава неразбираема, тъй като в Молдова няма законова разпоредба, задължаваща гражданите да се ваксинират. В средата на юли властите обсъдиха възможността за задължителна ваксинация в конкретни браншове, но решение не беше взето.

Важно е да се отбележи, че епидемиолозите препоръчват ваксинацията като единствен възможен начин за защита от тежките форми на коронавируса. Към днешна дата в страната са ваксинирани над един милион души.

Към момента, в Република Молдова ваксинацията срещу коронавирус е доброволна.

Позицията на ръководството на Руската Църква в Молдова относно протеста

Руската Църква в Молдова цени медицинската наука и нейните многобройни ползи. В този контекст, отношението на Църквата е било и остава благоприятно по отношение на ваксинацията. Църквата приветства и насърчава усилията на здравните власти да ваксинират гражданите, и именно това ще намали или прекрати настоящата пандемия. И все пак, Църквата не може да се произнася по медицински въпроси. Те не са в нейната компетенция. Всички преживяваме труден за душите и телата ни период. Но призоваваме християните да търсят подходяща и вярна информация по въпроса, каквато могат да получат само от медицинските специалисти, които от началото на пандемията се борят за живота и здравето на всяко човешко същество. Църквата продължава да насочва вниманието на вярващите към важността за продължаване спазването на всички здравни мерки, предписани от властите, тъй като пандемията все още представлява заплаха за човешкия живот!“ – се казва в позиция на РПЦвМ.

Видео и снимки от демонстрациите

Източници: digi24.ro, agora.md, moldova.europalibera.org, ipn.md, tv8.md

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal