Начало » Новини » Светът » Монаси от Света гора: Бог по Своя промисъл създаде Православната Църква на Украйна и прекрати схизмата

Монаси от Света гора: Бог по Своя промисъл създаде Православната Църква на Украйна и прекрати схизмата

In other languages: UA


На 25 август 2021 в Преображенската Kатедрала във Виница беше отслужена Тържествена Божествена Литургия от Високопреосвещените Виницко-Барски Митрополит Симеон и Виницко-Брацлавски Митрополит Роман. С тях съслужиха духовници от ПЦУ и от монашеската делегация от Атон, включително Игумена на Монастира Пантократор Архимандрит Гавриил, Йеромонах Лука от Монастира Ксенофонт, който калиграфиса на пергамент Томоса за автокефалия на Православната Църква на Украйна, Йеромонах Никита от Пантократор, автор на известната брошура „Цялата истина за украинския църковен въпрос“, Йеродякон Теодосий от Ксенофонт и др.

Йеромонах Лука Ксенофонтски изрази благодарността на делегацията за гостоприемството на Виницко-Барската Епархия.

Ето какво написа атонският йеромонах в книгата за почетни гости:

Впечатлени сме от вашето гостоприемство и топлия прием на Митрополит Симеон, който отначало стоеше до поместната Църква, преминавайки през големи трудности по пътя. Искаме да ви благодарим за това. Ние дойдохме от Светия Атон, от Монастирите Пантократор и Ксенофонт, и смятаме, че Бог по Своя промисъл създаде Православната Църква на Украйна и прекрати схизмата, която измъчваше вярващите. На Светия Атон ние се молим за мир, любов и всичко най-добро за Църквата на Украйна.

Архимандрит Гавриил, Игумен на Пантократор,
Йеромонах Лука,
Йеромонах Никита,
Йеродякон Теодосий.

Припомняме, че по време на посещението си светогорските монаси се срещнаха освен с Виницко-Барския Митрополит Симеон, но и с Митрополита на Киев и на цяла Украйна Епифаний.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal