Молитвеното намерение на Папа Франциск за август: Обновление на Църквата | VIDEO


Църква, която евангелизира без прозелитизъм, обновена благодарение на Светия Дух и силата на Евангелието. Това изтъква папа във видеото с молитвеното намерение за месец август посветено на призванието на самата Църква, сато припомняй, че кризите, които преминават, винаги са знак за жизненост. „Призванието на Църквата е да евангелизира, което не означава прозелитизъм. Призванието е да евангелизираме. Нещо ховече: идентичността на Църквата е да евангелизира“.

Франциск припомня, че промяната в Църквата се осъществява благодарение на „разпознаването на Божията воля в ежедневието ни и извършвайки промяна водени от Светия Дух“, „Божи дар в сърцата ни“. Реформа, която започва от самите нас и която променя всичко. „Без изфабрикувани идеи, без идеологически предразсъдъци, без твърдост, а напредвайки чрез духовен опит, даряване, милосърдие и служение“.

Папа Бергольо говори за една все по -мисионерска църква, без прозелитизъм и „която трансформира всички свои структури за евангелизацията на днешния свят“. „Нека не забравяме, че Църквата винаги има трудности и преминава през кризи, защото е жива – признава папата: само живите същества изпитват криза. Нека се молим за Църквата, за да получи от Светия Дух благодатта и силата да се реформира в светлината на Евангелието“.

„Нашата собствена реформа като личности е тази обновлението“, казва още папата. Това позволява на „Светия Дух, Божият дар в сърцата ни, да ни напомня какво е учил Исус и ни помага да го прилагаме на практика“.

В изявление, придружаващо молитвеното намерение, Световната молитвена мрежа на папата, която всеки месец подготвя „видеото на папата“, припомня неотдавнашното писмо папа Франциск до кардинал Райнхард Маркс, в което отказва предложението му за оставка: „Светият Отец призна кризата в Църквата, предизвикана от случаи на злоупотреба, подчертавайки необходимостта от реформа“. „Реформата … не се състои от думи, а от смелостта да се посрещне кризата, да се приеме реалността, каквито и да са последствията. И всяка реформа започва от нас самите. Реформата в Църквата е била извършвана от мъже и жени, които не са се страхували да изпитат криза и да позволят да бъдат реформирани от Господ.

От 2016 г. видеото на папата е гледано повече от 158 милиона пъти във всички социални мрежи на Ватикана. Преведено е на 23 езика и е отразявано в пресата на 114 държави.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal