Митрополитът Старец на Халкидона Емануил отслужи Божествена Литургия в Монастира Пантократор на Света Гора | СНИМКИ

In other languages: EL – EN


Текст и снимки: Костас Дзиванидис / Света Гора

Днес на 01 август 2021, в Католикона на Свещената Пантократорска Обител, с молитвен светогорски ред и умиление, беше отслужена Божествена Литургия от Високопреосвещения Митрополит Старец на Халкидона г-н Емануил.

С Митрополита съслужиха Игуменът на Монастира Ксенофонт Старецът Алексий, Игуменът на Монастира Пантократор Старецът Гавриил, множество йеромонаси и килиоти. На богослужението съучастваха и много поклонници.

По време на Литургията Старецът на Халкидона извърши хиротония в презвитерска степен на йеродякон отец Никодимос.

Черкуваха се също и заместник-управителят на Света Гора г-н Аристос Казмироглу, Архонтът на Великата Христова Църква г -н Анестис Арнопулос, адвокатите от Атина г -н Сакис Кехайоглу и Илиас Янопулос, заместник-прокурорът на Юроджаст (Евроюст) г -н Папатанасиу, професорът по съдебна медицина към Аристотелския университет в Солун г-н Хадзиниколау, предстсвители на полицията, пристанищните и пожарникарски власти на Атон.

След края на богослужението беше даден обяд и почерпка в Архондарика.

В своето обръщание към Стареца на Халкидона, Старецът Алексий топлосърдечно му благодари за присъствието му в Атон, както и за любовта, която има към Света Гора.

В отговор на това, Старецът на Халкидона предаде патриаршеската благословия на Всесветейшия Вселенски Патриарх г-н г-н Вартоломей като молитства на всички здраве, търпение, както и поведение без маските на лицемерието в нашия живот.

От името на управителя на Света Гора г-н Атанасиос Мартинос, неговият заместник г-н Казмироглу благодари на Стареца Емануил за неговото посещение.

Следобед Митрополит Емануил ще отслужи Агрипния (нощно бдение) в Скита на Свети Пророк Илия по случай празника на Свети Пророк Илия по юлианския календар, както и ще присъства на въдворяването на новия Дикей отец Филимон.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal