Митрополитът на Стаги Теоклит: Църквата не е ксенофобска. Не сме против мюсюлманската кукла Малката Амал, но тя не може да премине през нашите религиозни места | СНИМКИ

In other languages: EL


В интервю за радио Клуб 97, 6 FM, Високопреосвещеният Митрополит на Стаги и Метеора г-н Теоклит даде разяснение за всички относно пристигането на мюсюлманската кукла Малката Амал в Община Метеора и диоцеза на неговата Епархия, съобщава trikalaola.gr.

«За конкретното събитие, Митрополитът никъде не се намесва дали куклата ще дойде или няма да дойде. Забраняваме им само да посещават религиозни места, особено когато научихме, че в района на Свещения Храм на Свети Антоний ще има събитие, за което нямахме предварителна информация. Отделно, никой не им предоставил право да отидат на това място. Забраних това, което засягаше моята Епархия, независимо дали съм съгласен, или не с цялото това фиаско с куклата.

Нашата Църква показа, че не е ксенофобска, ние сме първите, които обгрижваме хората в нужда. Митрополията забранява само пристигането ѝ в религиозните места. Не сме казали, че има страх от промяна на религиозното чувство на гражданите, но защо всички там могат да бягат зад тази марионетка, а полицията мен спря да направя Лития за Успение Богородично в двора на църквата?

Не бих имал възражения, ако мине през централната улица на Каламбака, това е въпрос на Общината. Обаче да се изкачва до Свещения Храм на Свети Антоний без дори да имаме информация, не става», подчерта Митрополит Теоклит.

Припомняме, че Общинският съвет на Община Метеора, където се намира прочутият в целия свят Монастирски комплекс Метеора, част Световното културно наследство на ЮНЕСКО, се обяви против международното събитие с мюсюлманската кукла Амал или „Малката Амал“, както и заснемане на филм с нея в село Кастраки на територията на Общината.

Информация за мюсюлманската кукла Малката Амал

Куклата Амал представлява гигантска кукла на дете, направена от създателите на „Боен кон“, която започне едно пътуване от над 8000 км от Сирия до Великобритания за „да пренапише историята на бежанците“.

3.5-метровата кукла, наречена Малката Амал, представлява 9-годишно момиченце. Тялото на куклата е оформено от тръстикови пръчки, а главата, ръцете и краката й – от въглеродни влакна. Куклата ще бъде движена от трима човека – един ще я управлява с кокили от вътрешността на тялото, а двама, отстрани, ще движат ръцете й.

Преминаването на Малката Амал по дългия маршрут е основната част на проект наречен „Пътуването“. Режисьорът на „Били Елиът“, „Часовете“, „Четецът“, „Ужасно силно и адски близо“, „Измет“, Стивън Долдри, е един от продуцентите на проекта, наречен „може би най-амбициозния проект за публично изкуство, който някога е опитван“.

Малката Амал е направена от компанията „Handsping Puppet”, която прави конете за сценичната версия на „Боен кон“. Един от съоснователите на компанията, Базил Джоунс, споделя: „Правим нещо безпрецедентно. Това е част от причината да зарежем пенсионерстването и да се заловим с този проект – защото е нещо толкова важно и такова предизвикателство“.

Малката Амал тръгна от турско-сирийската граница през април 2021г. и в този момент вече е в Гърция. След това продължава по маршрута за Италия, Швейцария, Германия, Белгия и Франция. По пътя си тя е посрещана с улични паради и други съпътстващи събития преди накрая да пристигне във Великобритания.

Организаторите споделят, че искат „да наблегнат на проблема с милионите бездомни деца, които са по-уязвими от всякога по време на глобалната пандемия“. За Стивън Долдри,пък, „Пътуването“ ще бъде „пътуващ фестивал на изкуството и надеждата“.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal