Митрополитът на Смирна Хрисостом, който отказа да изостави паството си и беше убит от турците по особено жесток начин

In other languages: EN


На днешния ден, точно преди деветдесет и девет години турците убиват по особено жесток начин Митрополитът на Смирна Хрисостом Калафатис.

Неговото мъченичество е неразривно свързано с последните мигове на гръцка Смирна и гръцката общност в Мала Азия. Въпреки че е имал много възможности да напусне Смирна, Митрополит Хрисостом предпочита да остане и да посрещне своята гибел, както прави и неговото паство.

На 19 август 1922 той отправя последните си думи към жителите на Смирна в препълнената църква Света Фотиния: „Братя мои, ситуацията е критична, но Бог е велик. Имайте вяра в Него. Той ни изпитва, но нека ние не изоставяме вярата си…

На 25 август масовата евакуация приключва и бежанците правят отчаяни опити да се качат на последните кораби, които ще ги отведат далече от ужаса. На 26 август по всички булеварди, улици и алеи в града се стичат хиляди гръцки православни бежанци, съсипани, изкоренени насила от родните си домове, пристигнали тук с всичко, което могат да носят със себе си.

В събота, 27 август, турците започват да нападат отделни хора по улиците, а първите конни чети нахлуват в Смирна.

Същата вечер пристига и заклетият враг на Митрополит Хрисостом – Нуредин паша, който поема командването на града.

Въпреки че през всичките тези дни е имал достатъчно възможности за безопасно бягство от града с помощта на Великите сили, Митрополит Хрисостом отказва да изостави паството си.

По заповед на Нуредин паша, митрополитът заедно с още двама старци са арестувани и от седалището на Митрополията са отведени във военния гарнизон.

В тези отчаяни часове, в писмо до своя брат, Митрополит Хрисостом пише: „Скъпи братко, тази вечер бяхме задържани. Не се тревожи за мен.“

За съжаление, само мигове делят митрополита от неговата мъченическа гибел.

Според разкази на очевидци, той е отведен в бръснарница в покрайнините на Европейския квартал. Обличат го в бяла риза, след което му откъсват брадата, избождат очите му и отрязват носа и ушите му.

После турците го влачат из турските области около града, а накрая разчленяват тялото му.

През 1992 по предложение на Свещения Синод на Еладската Църква, Вселенската Патриаршия постави в лика на светиите Митрополита на Смирна Хрисостом и Йерарсите Григорий на Кидония, Амвросий на Мосхонисия, Прокопий на Иконион, Евтимий на Зила, както и клириците и миряните, изклани по време на Малоазийската катастрофа за гръцкия народ. Също така определи да се чества паметта на Свети Хрисостом, Митрополит Смирненски, и на всички йерарси с него – в Неделята преди Въздвижение на Честния Кръст Господен.

Източник: orthodoxtimes.com

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal