Киевският Митрополит Епифаний: Искам Патриарх Вартоломей да почувства нашата братска любов и благодарност

In other languages: EL – EN – UA


Предстоятелят на ПЦУ Митрополит Епифаний написа публикация във Фейсбук относно посещението на Вселенския Патриарх Вартоломей в Украйна.

С голяма радост, вълнение и нетърпение очаквам едно наистина историческо събитие – посещението на Първия сред предстоятелите – Вселенския Патриарх Вартоломей.

Той възстанови историческата справедливост и от неговите ръце преди почти три години украинският народ получи Томос, който отвърди мечтаната духовна независимост.

Каква чест и каква отговорност е да приемем такъв скъп гост. Искам да покажа всичко най-добро, да оставя най-добри впечатления и най-искрени емоции, да предам поне част от братската любов, уважение и благодарност, които нашето голямо духовно семейство изпитва към патриарха.

Това ще бъде третото посещение на Негово Божествено Всесветейшество в Украйна като Вселенски Патриарх. Но ще е първото, когато вече имаме независима поместна църква, която заема своето място в Диптисите на поместните църкви.

Трудно е да се оцени онова, което Негово Всесветейшество е направил и продължава да прави, за да се разреши древния църковен въпрос в Украйна. Ето защо почитаме Патриарх Вартоломей като велик благодетел на украинския народ.“ – написа наред с друго Негово Блаженство Киевският Митрополит Епифаний.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal