Киевският Митрополит Епифаний даде напътствия на вярващия народ в Украйна относно посещението на Вселенския Патриарх Вартоломей

In other languages: EL UA 


Както е известно, президентът на Украйна г-н Володимир Зеленски, членовете на правителството на Украйна, Киевският Митрополит Епифаний, религиозните лидери на другите вероизповедания в страната и украинският народ очакват Вселенския Патриарх Вартоломей на официално посещение в Украйна по случай 30 години от възстановяването на нейната независимост от СССР.

Днес на 19 август 2021, след края на Божествената Литургия в Златовърхия Монастир на Свети Архангел Михаил в Киев, Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна Митрополит Епифаний произнесе проповед по случай празника Преображение Господне.

В края на своята проповед, той даде напътствия и указания на вярващия украински народ относно посещението на Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей в Украйна:

[…] Както вече знаете, след два дни, тази събота, очакваме в нашата Златовърха Катедрала на Свети Архангел Михаил в Киев да пристигне Вселенския Патриарх Вартоломей. Посещението му в Украйна, което ще продължи до 24 август включително, ще започне с благодарствена молитва, която Патриархът ще отслужи според обичая в тази църква. Затова ви каним да се присъедините към това събитие, което ще се проведе в събота от 10:00 часа.

Искам да ви обърна внимание, че като се вземат предвид мерките за сигурност, преминаването през територията на монастира ще бъде организирано чрез претърсване с металотърсачи, както обикновено се случва в такива случаи. От 8:00 часа сутринта входът в монастира ще бъде през портата близо до кивория зад катедралния храм, която е обърната към министерството на външните работи и фуникулера1. Моля, обърнете внимание на това.

Призовавам ви също да се присъедините към общата молитва по време на Божествената Литургия, която ще се състои тази неделя, 22 август, на територията на Катедралния Храма на Света София и ще бъде възглавена от Предстоятелите на Вселенската Патриаршия и Православната Църква на Украйна. Преминаването в катедралата ще се осъществи от 6:00 часа сутринта. Можете да прочетете повече за това в афишите на страниците на нашата Църква онлайн.

Тези дни вие и аз, скъпи братя и сестри, ще отпразнуваме 30-годишнината от възстановяването на независимостта на Украйна. Дълбоко символично е, че събитията от август 1991 г., които пряко доведоха до обявяването на съответния акт от Върховната Рада, започнаха на Преображение Господне. За нас, като християни, това е напомняне, че не само нашият духовен живот трябва да се трансформира чрез действието на Божията благодат, но и общественият, енорийският, държавният живот трябва да се преобрази в светлината на Христовата истина. И нека Господ ни помогне в тези добри дела на духовно възраждане и обновяване на Украйна!

Амин“.


1 Фуникулерът е релсово транспортно средство с въжена тяга за превозване на хора и товари на неголямо разстояние, при голям наклон на трасето. Такова превозно средство освен в Киев, Париж, Барселона, Прага има и в много други градове по света.

Източник: pomisna.info

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal