Изгоря Метохът Достойно ест на Монастира Великата Лавра край атинското предградие Варибомби | СНИМКИ

In other languages: EL


От гръцкия сайт ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ са се свързали по телефона с отец Никодимос, представител на Монастира Великата Лавра относно последната най-нова информация за пожара и Метоха Богородица Достойно ест на Монастира Великата Лавра.

Отец Никодимос е изпратил последните и най-актуални снимки от метоха и нанесените от пожара щети. Той не може да си обясни, както е изгорял горният етаж на обителта и гинекона, като посочи, че началникът на пожарната е дал заповед пожарникарите да не се приближават до метоха, заради множеството газови бутилки, които са се намирали там.

Трябва да се отбележи, че дори параклисите на Светите Константин и Елена и на Света Анна в Метоха не можаха да се спасят от огнения ад.

За съжаление, в ранните часове на събота, 07 август 2021 г., Метохът на светогорския Монастир Великата Лавра вече е опожарен.

Припомняме, че на 07 август 2021, публикувахме информация от orthodoxianewsagency.gr относно състоянието на Метоха към 06 август 2021. Тогава нямаше никакви данни какво е състоянието на сградите отвътре и се предполагаше, че няма нанесени материални щети по тях, макар всичко около тях да беше изгоряло. Ден по-късно, представителят на Великата Лавра отец Никодимос внесе яснота за актуалното състояние на метоха. За съжаление, щетите са огромни.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal