Игуменът на светогорския Монастир Ксенофонт: Молим се за мир и любов в Църквата на Украйна

In other languages: EN – EL UA


Игуменът на светогорския Монастир Ксенофонт Архимандрит Алексий изрази своето намерение да посети отново Украйна в близко бъдеще.

Алексий е особено обичан от вярващите украинци не само за благото си и божествено вдъхновено слово, но и защото той и Свещената Обител Ксенофонт бяха сред първите, които отвориха своите обятия за вярващите от Автокефалната Православна Църква на Украйна.

Имам отлични спомени от посещенията си в Украйна за вашия вярващ народ. Нашето желание и молитва е мир и любов да дойдат във вашата Църква. Желанието и благословията на нашия Вселенски Патриарх беше и е всички православни християни да бъдат обединени в едно. Защото нищо не ни разделя. Ние се покланяме на един и същи Христос, имаме едни и същи догмати, получихме същото кръщение, имаме общение със същия Христос и му се молим и просим за Неговата милост“, каза Игуменът пред df.news.

Той добави също: „Мисля и имам желание да посетя вашата благословена страна отново и може би скоро“.

Игуменът подчерта значението на единството и любовта в живота на християните и пожела, според примера на живота, който следват светогорските отци, любовта и единството да дойдат и в Украйна:

Този, който се радва на разделенията, е главният демон, чиято работа е това. Ние, светогорците, обичаме всички православни християни и се молим да бъдем единно паство.

Това трябва да стане и в Украйна, от момента, в който нашият православен център, нашият Вселенски Патриарх със Светия и Свещен Синод на Великата Христова Църква, предостави Томоса за автокефалия в една независима украинска държава“.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal