Начало » Новини » Светът » За втора поредна година Румъния отбеляза Националният ден за възпоменание на Бранковянските Мъченици и за осведомеността за насилието над християни | СНИМКИ

За втора поредна година Румъния отбеляза Националният ден за възпоменание на Бранковянските Мъченици и за осведомеността за насилието над християни | СНИМКИ

In other languages: EL – RO


На 16 август в Румъния се отбелязва Национален ден за възпоменание на Бранковянските Мъченици и за осведомеността за насилието над християни.

Тази година денят се почита за втори път след като румънският президент издаде съответния указ на 16 юли 2020.

Датата 16 август е избрана да съвпадне с празника на Светите Бранковянски Мъченици, почитани от Православната Църква на Румъния. Те символизират борбата на румънците за независимост, утвърдена чрез техния културен и християнски етос.

Този Национален празник има за цел да информира обществеността, включително младите хора, за ролята на Християнството в историята на Румъния и за продължаващото преследване на християни по света.

В този ден сградите в Румъния, вкл. храмовете, са осветени в червено, за да покажат загрижеността на Румъния за насилието и и преследването срещу християните. В случая червеният цвят символизира кръвта на мъчениците.

Според Open Doors, всеки ден по целия свят осем християни са убивани заради вярата им.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal