Евиjа у Грчкој – Чудо спасио Свети Манастир Светог Давида и 3 оца коjи су остали унутра | VIDEO & ФОТОГРАФИJЕ

In other languages: ELBG


Манастир Светог Давида на острву Евија у Грчкој био је у опасности да буде захваћен пожаром великих размјера који је захватио више од 10 хиљада квадратних метара шуме, уништио најмање 150 кућа и довео до евакуације 12 села. Ујутро 5. августа 2021. године ватрогасци су успјели да зауставе ватру на 400 метара од манастира.

„Удавили смо се у диму“, рекао је игуман манастира архимандрит Гаврило (Емануилидис)  и позвао на молитву за спас православних хришћана широм свијета од катастрофе. Власти су организовале евакуацију ходочасника на сигурно мјесто, али су монаси одбијали да им се придруже до посљедњег. Монаси су одлучили да остану како би заштитили манастир и пружили помоћ острвљанима у невољи. У ситуацију се умијешао локални епископ који је успио да убиједи игумана, да заједно са браћом, напусте зидине манастира. По налогу митрополита халкиског Хризостома, манастир Светог Давида евакуисан је у подне у сриједу, 4. августа. Оци су узели Свете мошти и Свете иконе и склонили их према упутствима надлежних органа. „Ситуација је веома тешка. Пламен је висок 30 до 40 метара у боровој шуми, ватра је окружила манастир. Гушимо се од дима, ово је ноћна мора“, изјавио је тада игуман за државну новинску агенцију АНА-МПА.

У манастиру Светог Давида остала су 3 оца са људима из ватрогасне јединице.

Манастир Светог Давида остао је нетакнут у налету библијске ватре али пламен није захватио ниједан објекат! Изгорјела су возила паркирана на улазу, трава и дрвеће, али ниједна просторија манастира није оштећена. Према ријечима монаха, ватра се окренула у другом смјеру и није нанијела значајну штету. 
У гашењу пожара учествовала су три ватрогасна авиона и хеликоптер, а према одлуци спасилачких служби, број ватрогасних возила повећан је на 32. Како би спријечили кретање пламена, спасиоци су окружили манастир Светог Давида заштитним зидом од великих возила и урадили заливање око манастира.  У доњем видео снимку можемо видјети видео запис пожара који је окружио манастир, али и снимке урађене нешто послије 18 сати, када је ватра скоро угашена, а манастир остао нетакнут. 

МОНАСИ ВРАТИЛИ МОШТИ И СВЕТЕ ИКОНЕ У МАНАСТИР СВЕТОГ ДАВИДА, 5.АВГУСТ 2021.ГОДИНЕ (12.19 ЧАС)

Са емоцијама осликаним на лицу, али и са очигледним знацима умора и агоније због онога што се догодило у посљедња два дана, монаси су се вратили у манастир Светог Давида, носећи мошти које су понијели са собом како би их спасили од ватре.

о. Гаврило: То је чудо Божије

„То је чудо Божије“, нагласио је о. Гаврило говорећи о спасењу манастира Светог Давида, од пламена.
„То је чудо Божје. Оно што је важно и важно рећи је: Велика је моћ вјере. Манастир Светог Давида је духовна лука, у коју се склонило и склања се хиљаде вјерника. Када су сви ти људи били обавијештени, молили су се Богу за спас манастира и Бог је услишио њихове молитве и иако су огромне ватре спалиле све око манастира, манастир је у овом тренутку нетакнут „.

Извор: вјеронаука.нет


DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal