До Московския Патриарх Кирил достъп имат само богати и влиятелни хора, а до Вселенския Патриарх Вартоломей има достъп всеки човек

In other languages: UA


Свещеници, които са преминали от Руската Църква в Украйна към Православната Църква на Украйна, и които са присъствали на посещението на Патриарх Кирил през 2009, сравниха посещението на Московския Патриарх Кирил през юли 2009 в Украйна с посещението на Вселенския Патриарх Вартоломей през август 2021 в Украйна.

Това сочи Лана Самохвалова в статия за Укрінформі.

Разликата е от земята до небето“ – казват клириците пред нея.

Ако на приема на Кирил бяха поканени само хора, които са богати, прочути и влиятелни, и са участвали на приема му с украински хривни, то до Патриарх Вартоломей има достъп всеки. Всеки може да се обърне към Негово Всесветейшество.“ – смятат духовниците.

Двете посещения са коренно различни.“ – заявяват категорично свещениците.

Точно копие на Кирил Гундяев в България е Пловдивският Митрополит Николай, който от много време мечтае да стане патриарх.

Николай е забъркан с какви ли не мутри, престъпници и ченгета. Пионка е на Москва и Кремъл. До него имат достъп само хора с много пари и влияние. Обикновените хора не могат да се срещнат и просто да разговарят с него. За тях той никога няма време и те никога не са достойни за неговото внимание.

Поведението и начина му на живот са в пълно противоречие със Свещените Канони, Светото Писание, Божиите заповеди и Традицията на Църквата.

Но Свещеният Синод на Българската Патриаршия не може да вземе отношение по въпроса, тъй като всички митрополити се страхуват от Николай, за когото е известно, че ги заплашва, вика им, тропа им по масата и ги принуждава да решават църковни въпроси по начини, които не кореспондират с тяхната воля и вътрешно убеждение.

Една част от митрополитите са финансово зависими от Николай, а за друга част от митрополитите пък Николай разполага с компромати, с които ги изнудва и заплашва.

И заради това, че останалите митрополити в България се страхуват от един самозабравил се мъж в расо и злато, същият движи Българската Патриаршия все повече и повече към дъното.

Разбира се вината за всичко това не е на Николай, а на останалите митрополити, които му позволяват да живее и работи така в битността му на митрополит на Българската Патриаршия. Така че отговорност ще се търси от тях, и по-малко от самия извършител на църковните престъпления и нарушения.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal