Вселенският Патриарх се срещна с гръцката диаспора в Украйна | СНИМКИ

In other languages: UA – EN EL


Днес на 23 август 2021, Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей се среща с гръцките изселници, живеещи в Украйна.

Срещата се проведе в помещенията на църковното училище на Православната Църква на Украйна, в Златовърхия Монастир на Свети Архангел Михаил.

На срещата присъства цялата делегация от Вселенската Патриаршия, която пристигна в Украйна по случай 30-годишнината от независимостта на страната.

На срещата присъстваха още Негово Блаженство Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний, Екзархът на Вселенската Патриаршия в Украйна Команският Епископ г-н Михаил, г-н Александрос Будурис, първи съветник на гръцкото посолство в Украйна и др.

По време на свощта реч Вселенският Патриарх се позова на продължителното присъствие на гърците в Украйна, като същевременно изтъкна особената роля на град Мариупол, град на брега на Азовско море, където кримските гърци са се укрили и заселили.

Споменавайки за гърците в Украйна и гърците от диаспората, живеещи в други страни, Патриарх Вартоломей подчерта думата Ромиосини (Ромейство), като характерна за всички тях.

Вселенският Патриарх изслуша внимателно членовете на гръцките асоциации в Украйна, като зададе уточняващи въпроси и същевременно настояваше повече по въпросите на образованието и изучаването на гръцкия език.

По някое време говори и ръководителят на асоциацията на гръцките художници на Украйна „Галатия“ г-жа Галина Цумак. След като благодари на Вселенския Патриарх за Томоса за автокефалията, г-жа Галина Цумак каза, че значението на Томоса надхвърля границите на църковните въпроси на Украйна.

Тя също изглежда уверена, че този исторически акт ще вдъхнови гръцките художници в Украйна в следващите им творби.

Предстоятелят на Православната Църква на Украйна Митрополит Епифаний също говори много топло за гърците. Той, наред с други неща, представи на гърците в Украйна Преосвещеният Олвийски Епископ г-н Епифаний (Димитриу), който ще поддържа връзка с гръцката общност в Украйна. Срещата завърши с размяна на подаръци.

Тук може да видите всичко от посещението на Вселенския Патриарх в Украйна.

Източник: orthodoxtimes.com

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal