Начало » Новини » Светът » Вселенският Патриарх присъства на парада по случай Деня на независимостта на Украйна | VIDEO & СНИМКИ

Вселенският Патриарх присъства на парада по случай Деня на независимостта на Украйна | VIDEO & СНИМКИ

In other languaguages: UA ELEN


Вселенският Патриарх Вартоломей присъства на тържествата, посветени на 30-годишнината от независимостта на Украйна на площад Независимост в Киев.

Патриарх Вартоломей е в челните редици на почетни гости и официални делегации. Той е поставен на първо място сред всички останали гости от чужбина – президенти, министър-председатели, посланици, министър-председателят на Украйна и членове на неговия кабинет. Патриарх Вартоломей беше най-близко до Президента Володимир Зеленски. Сред чуждестранните лидери е и президентът на Република Северна Македония г-н Стево Пендаровски.

Те бяха на централната трибуна, а вдясно от телевизионните екрани на другата трибуна бяха религиозните лидери в Украйна: Киевският Митрополит г-н г-н Епифаний, предстоятелят на Украинската Гръко-Католическа Църква Митрополит Святослав, главният мюфтия на Украйна, главният равин, ръководителят на руското църковно присъствие в Украйна Митрополит Онуфрий и лица от различни организациите в Украйна.

Вляво от екраните бяха разположение бившите президенти на страната, политически лидери, парламентаристи и т.н.

Припомняме, че Вселенският Патриарх Вартоломей пристигна в Украйна на 20 август на официално посещение.

Преди парада Президентът Володимир Зеленски и съпругата му Олена взеха участие в молитвеното събитие „Благословия на Украйна“ по случай 30-годишнината от независимостта на страната ни.

Събитието се състоя в двора на Националния резерват „София Киевска“. Църковните лидери и лидерите на религиозните организации в Украйна се молеха за Украйна. Те благодариха на Бога за независимостта и свободата на Украйна.

Духовните водачи изпросиха ходатайство за защитниците на Украйна, благословия за украинския народ, сила и благодат за властите. Всички се молиха и за мир в страната им.

Камерният хор изпълни „Отче наш“ и „Молитва за Украйна“.

На молитвата за Украйна Вселенският Патриарх не присъства, а само национални религиозни лидери.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски представя Деня на украинската държавност. Той каза това по време на реч на тържествения парад на воените по случай 30-годишнината от независимостта на Украйна.

Ние сме младо семейство от славната династия на Киевска Рус – Украйна. От рода на защитниците. От рода на кръстителите. За храбрия род, мъдрия род, казашкия род. Ние не сме сираци и не сме намерени. Ние сме потомци на мощна държава, която е била в центъра на Европа. Но ние не само трябва да се чувстваме така, но и трябва да се държим така“, подчерта Президентът.

Той отбеляза, че украинският народ е наследник на държавността, съществувала преди повече от хиляда години – история, която Московия е откраднала и си е присвоила за своя.

И започваме да отбелязваме Деня на украинската държавност. Считаме годината на основаването на Киев за отправна точка. Столицата на Рус-Украйна – Киев, който с право се нарича градът, където всичко започва. Оттук е поставено началото Православието в тези земи, оттук произхожда старославянският език, наследник на който е съвременният украински език. Оттук започна нашата държавност. Ще отбележим раждането на нашата държавност в деня на разцвета на нашата държавност – в деня на Покръстването на Киевска Рус-Украйна. И днес подписвам съответния указ за всичко това“, каза Володимир Зеленски.

Във видеото може да видите пристигането на Вселенския Патриарх Вартоломей на парада в 07:10 и на Киевският Митрополит Епифаний в 23:52.

От Doxologia Infonews поздравяваме Република Украйна с нейния празник – 30 години независимост от империята на злото – СССР!

Тук може да видите всичко от посещението на Вселенския Патриарх в Украйна.

Източник: president.gov.ua

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal