Вселенският Патриарх Вартоломей: Съборът в Крит се състоя, тези, които не дойдоха са опозорени и засрамени | VIDEO

In other languages: EL – EN UA


Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей произнесе реч с послания към всички посоки по време на официалния обяд в Киев след края на Божествената Силитургия в Света София Киевска.

„Този ​​ден е исторически, защото всички ние празнуваме независимостта на Украйна едновременно с независимостта на Православната Църква на Украйна.

Моето посещение и съслужението на Божествената Литургия с Блаженейшия Киевски Митрополит Епифаний подчертават автокефалията, независимостта на Църквата в страната.

И едното, и другото го дължим на Божия промисъл и благост. Автокефалията на Църквата на Украйна до голяма степен се дължи и на Майката Константинополска Църква, която никога не е преставала да ви обича и да се грижи за вас.

Украинският народ е благороден и горд народ, не иска и не може да живее под иго. Ето защо, народът поиска своята независимост, докато не я извоюва. Също така, той поиска и своя свободна поместна Църква, която също придоби по Божия благодат“.

Вселенсният Патриарх подчерта също правата и привилегиите на Константинопол.

«Може би някои тук и някъде другаде, биха казали: „ Но днес ли е денят, когато Вартоломей отново ще заговори за своите привилегии и права?“. Говорим за тях, понеже някои хора ги забравят или искат да ги забравят.

Припомняме им, че тези привилегии и права Първопрестолната Майка Църква не си е ги взела сама, а са ѝ били предоставени от Вселенските Събори. Без тях, казвам, Православието не може да устои.

Ще бъдем едно разбито семейство. Дори няма да сме семейство. Ще бъдем разграден двор. Когато православните трябва да се срещат и да обсъждат проблемите си, защото имат проблеми, имат виждания, трябва да имат планове и визия за бъдещето на Православието, кой ще ги свика, кой ще председателства и ръководи дискусиите?

Те искаха да подкопаят и дискредитират Светия и Велик събор в Крит, който всички заедно решихме да свикаме, до последния момент.

По Божията благодат и вдъхновение на Светия Дух, Светият и Велик Събор на Православната Църква се състоя.

А онези, които са опозорени и засрамени, са тези, които не са дошли, които се опитаха да го подкопаят и отменят», завърши Негово Божествено Всесветейшество.

Поместните църки, които не дойдоха на Светия и Велик Събор в Крит са Древната Антиохийска Патриаршия, която пред заплахите на Москва, че ще пусне ислямистите в Сирия да нападат тамошните християни отказа да отиде. Другите две поместни църкви – Българската Православната Църква и Грузинската Православна Църква не отидоха, защото са обвързани с Москва, имат общо комунистическо минало, митрополити – агенти на комунистическите служби, митрополити – децата на агенти на комунистическите служби, както и финансови зависимости от Москва.

Разбира се, целта на Московската Патриаршия беше да унизи Майката Църква и да създаде конфликти и разногласия в Православната Църква.

Московската секуларизирана и политизирана Църква не постигна целта си. Злото няма как да спечели и да постигне целите си, само може да създава такова впечатление.

Сега тези църкви, наред с Московската Патриаршия са в изолация. Те нямат право да говорят нито за съборност, нито за мир, нито за единство в Православието, нито за нищо друго, защото са опозорени и засрамени!

А още по-малко имат право да коментират или да „оспорват“ автокефалията на Православната Църква на Украйна.

Без Древната Антиохийска Патриаршия, останалите три опозорени и засрамени поместни Църкви съществуват благодарение на Майката Църква, имат автокефалия по ИКОНОМИЯ, което никога да не забравят отново от Майката Църква. Българската и Грузинската Църква имат томоси за автокефалия, а Московската Църква няма томос, а грамота, придобита чрез насилие, измама, рекет, заплахи и побой над тогавашния Вселенски Патриарх Йеремия II.

Тук може да видите всичко от посещението на Вселенския Патриарх в Украйна.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal