Вселенският Патриарх Вартоломей се срещна с членове на Всеукраинския съвет на църквите и религиозните организации | СНИМКИ

Предстоятелят на Украинската Гръко-Католическа Църква Митрополит Святослав заяви, че Църквата на Константинопол е Майка Църква и на УГКЦ.

In other languages: UAEL – EN


Всеукраинският съвет на църквите и религиозните организации, председателстван от Негово Блаженство Святослав, отец и глава на Украинската Гръко-Католическа Църква, се срещна с Вселенския Патриарх Вартоломей, Архиепископ на Константинопол-Новия Рим, който е на официално посещение в Украйна по случай 30 години от независимостта на Украйна. Срещата се състоя на 23 август 2021 г. в Киевската Православна духовна академия по инициатива на Патриарх Вартоломей.

По време на срещата, Киевският Митрополит Епифаний каза на многоуважаемия гост, че след години съвместно съществуване на християни от различни конфесии, мюсюлмани и евреи, както и поради дългогодишни антирелигиозни преследвания, в Украйна се е създала уникална междурелигиозна атмосфера.

ВСЦиРО съществува и си сътрудничи вече 25 години в името на мира и взаимното разбирателство.

Патриарх Вартоломей, благодарение на дългогодишния си опит в междухристиянския и междурелигиозния диалог, е известен в света като човека, който изгражда мостове. Негово Божествено Всесветейшество подчерта ролята на Църквата за разрешаването на противоречия в обществото, тъй като тя е в състояние да използва маслото на вярата, за да успокои и излекува раните на другите, а не да разпалва нови огньове на омраза.

Ваше Всеветейшество, много ви благодарим за тази уникална покана. Поканихте ни днес и ни дадохте възможност за тази уникална историческа среща по време на вашето посещение в Украйна по повод 30-годишнината от нашата независимост“, каза Негово Блаженство Митрополит Святослав, обръщайки се към Вселенския Патриарх в началото на срещата.

Ръководителят на УГКЦ накратко представи на Негово Всесетейшество историята, начина и дейността на Всеукраинския съвет на църквите и религиозните организации и благодари за постоянното внимание към Украйна: „Вие сте добър приятел и приятел на Украйна. Всяка година слушаме с голямо внимание вашите призиви и послания, които припомнят трагичните страници от нашата история, по-специално вашите думи към световната общност за Холодомора като голям геноцид над нашия народ“.

От името на целия Съвет на църквите Негово Блаженство Святослав благодари на Вселенския Патриарх за факта, че като добър архипастир чувства всички съвременни болки на украинския народ.

По време на Вашето посещение си спомнихте нашите герои, нашите войници, които са дали живота си за независима Украйна. Срещнахте се с кримски татари, с бежанци от Крим, за да усетите болката им. И днес имаме възможност да ви разкажем за широкия религиозен живот в Украйна и чувстваме, че сте дошли не само при православните, но и при всички украинци, независимо от тяхната националност, етническа принадлежност, религия. От името на цялата религиозна общност ви приветстваме днес в Киев“, подчерта Предстоятелят на УГКЦ.

Негово Блаженство Святослав посочи, че Патриарх Вартоломей се грижи за екологията и опазването на околната среда на международно ниво.

Украйна е белязана от трагедията на Чернобилската катастрофа. И особено чувстваме, че днес въпросът за опазването на околната среда е в центъра на вниманието на цялото човечество и по-специално на религиозното общество“, добави председателят на ВСЦиРО.

Негово Блаженство Святослав, приветствайки Негово Всесетейшество Вселенския Патриарх Вартоломей от името на Украинската Гръко-Католическа Църква, подчерта, че за УГКЦ Църквата на Константинопол е Майката Църква. „Ние, като Църквата, родена в Кръщението на Свети Княз Владимир, ви благодарим за светлината на Евангелието Христово, което Майката Църква ни даде тук, в Украйна. С благодарност изграждаме и носим това Евангелие. Благодаря ви за всяка възможност да се срещнем с вас и се надявам, че диалогът и сътрудничеството само ще се развият“, заяви накрая Митрополит Святослав Шевчук.

В края на срещата участниците си размениха паметни подаръци.

Тук може да видите всичко от посещението на Вселенския Патриарх в Украйна.

Източник: pomisna.info & news.ugcc.ua

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal