Начало » Новини » България » Викарният Епископ на Сливенска Митрополия Иеротей внесе яснота по казуса със сменената игуменка и относно остарялата информация в уебсайта на митрополията

Викарният Епископ на Сливенска Митрополия Иеротей внесе яснота по казуса със сменената игуменка и относно остарялата информация в уебсайта на митрополията


От Doxologia Infonews се свързахме с Викарния Епископ на Сливенска Митрополия г-н Иеротей Агатополски за повече подробности по казуса с отстранената Игуменка на Горноезеровския Монастир Рождество Богородично – Монахиня Серафима, назначаването на нова игуменка – Монахиня Ксения Станева, както и по въпроса с остарялата информация в уебсайта на Сливенска Митрополия, където все още не е отписан починалият преди пет години Архиерейски наместник на Ямболска духовна околия отец Панайот Чакъров, и съответно не е записан новият Архиерейки наместник – Архимандрит Димитрий Драганов.

По въпроса с игуменката, специално за Doxologia Infonews Преосвещеният Епископ заяви следното:

Монахиня Серафима се жалва по медиите, а инъче кълне наред. Заповедта за нейното отстраняване е от 1 януари 2021. Осем месеца я чакахме. В един момент даже имаше възможност да влезем мирно и тихо, но тя заплаши и прокълна жената, която се грижеше за нея. Последната беше толкова уплашена, че върнала ключовете и избягала. Как да се влезе в манастира, като той от две години е заключен, а тя не допуска никого. Нито викарий, нито архиерейски наместник.

На въпроса, какво се предвижда да се случи със старата игуменка Серафима и нейното бъдеще, Епископ Иеротей каза, че „Монахиня Серафима ще остане проигуменка на Горноезеровския Манастир, без да се меси в управлението на обителта. А новата Игуменка Ксения има задължение да се грижи за нея“.

Епископ Иеротей сподели с нас и това, че „от Сливенска Митрополия ще бъдат отпуснати парични и материални средства за ремонт и възстановяване на манастира“.

Очаква се, че дарители от Бургас също ще помогнат“ – допълни той.

По въпроса с остарялата информация в уебсайта на митрополията, Негово Преосвещенство заяви:

Сайтът не се поддържа към момента, но се надявам скоро да се вземат мерки.

От Doxologia Infonews благодарим сърдечно на Негово Преосвещенство за това, че внесе яснота по горните въпроси.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal