Начало » Разни » Милосърдие » Величкият Епископ Сионий показа социалния дом за възрастни свещеници и социално слаби хора до Бачковския Монастир | VIDEO

Величкият Епископ Сионий показа социалния дом за възрастни свещеници и социално слаби хора до Бачковския Монастир | VIDEO


Първият социален дом за възрастни свещеници и социално слаби хора ще отвори врати в Бачковския манастир. Той ще се помещава в сграда, в непосредствена близост до светата обител. През цялото лято се работи усилено, за да може до края на годината домът да бъде готов.

До 60-те години на миналия век тази сграда е била социален дом. Сега се възстановява, като средствата са осигурени от държавата, както и от дарители.

„Домът има за функция да приютява възрастни свещенослужители, хора служили на църквата или хора, изпратени от техните енорийски свещеници, за които не се полагат грижи в старините им“, каза игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий.

Първоначално в дома ще бъдат настанени около 30 души, като в бъдеще местата ще се увеличат. Лекари от болницата в Асеновград ще осигуряват медицинското обслужване, а болногледачи ще се грижат за трудноподвижните хора.

„Самият дом е разделен на три сгради, като всяка една от тях има различна функционалност. Една от тях е за хора, които са трудноподвижни. Другите две са за хора, които се справят и сами се обслужват“, каза игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий.

Хората, които намерят подслон в дома, според възможностите си ще участват в живота на манастира.

„Много от възрастните хора обичат с ръцете си да създават нещо и ние смятаме на Коледен базар или новогодишен да предлагаме техните производи на поклонниците, така че тези хора да се чувстват доволни“, каза епископ Сионий.

В социалния дом ще има и градина, където обитателите на дома ще могат да садят любимите си цветя.

Вече има желаещи да бъдат настанени в социалния дом ,но това ще стане в дните около Нова година.

Източник: bntnews.bg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal