Васељенски Патриjарх Вартоломеj допутовао у Киjев | ФОТОГРАФИJЕ

In other languages: EL – BG – UA – EN RUS


Васељенски Патријарх Вартоломеј допутовао је 20. августа 2021. године увече у главни град Украјине, гдје га је дочекао поглавар аутокефалне канонске Православне Цркве Украјине Митрополит Кијевски и целе Украјине Епифаније и премијер Украјине Денис Шмигал.

Ја сам лично пожелио добродошлицу васељенском патријарху Вартоломеју у Украјину“, написао је Шмигал на својој Фејсбук страници. Шеф украјинске владе је додао да посету Његовог Преосвештенства Васељенског патријарха Вартоломеја сматра изузетно важном за Украјину и украјински народ. Милиони православних Украјинаца из канонске ПЦУ са великом радошћу и љубављу чекају Васељенског патријарха.

На путу за Кијев, Руска црква у Украјини је новцем руског олигарха Вадима Новинског организовала мали протест од 10-15 жена, прекривених пешкирима и плакатима на енглеском језику, да је њихова глава митрополит Онуфрије: „симболичном и важном за нашу земљу„. Он је такође захвалио цариградском патријарху „на подршци коју је Украјини и украјинском народу пружила његова Всесветост„.

Заједно са Васељенским патријархом у Кијев су стигли и митрополити Халкидонски Емануил, Адријанпољски Амфилохије, Стефан Таски, као и генерални секретар Светог синода Цариградске патријаршије архимандрит Григорије.

У Православној Цркви постоје Свети Канони и њима управља, Мајка Црква Васељенска Патријаршија је дала Томос за аутокефалност свим новим црквама, укључујући Руску Цркву, Српску Цркву. Нико нема право да оспорава Томос за аутокефалност који је издала Васељенска патријаршија, која једина има право да га изда.

Црквени проблеми решавају се на основу Свештених канона и вековног црквеног искуства које према канонима има само Мајка Црква. Москва то не може да разуме, јер је Руска црква дуго била секуларизована црквена организација под политичким руководством Кремља. Проблеми се не решавају силом, лажима, претњама и манипулацијама, како то Москва жели, и како кажу Васељенски сабори: Васељенски патријарх одобрава аутокефалност и нико не може да коментарише, оспорава или одбацује.


DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal