Начало » Новини » Светът » Благодарствен молебен в Катедралата на Свети Архангел Михаил в Киев по случай пристигането на Вселенския Патриарх в Украйна | VIDEO & СНИМКИ

Благодарствен молебен в Катедралата на Свети Архангел Михаил в Киев по случай пристигането на Вселенския Патриарх в Украйна | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: EL – EN – UA 


На 21 август 2021 г., по повод пристигането на Вселенския Патриарх Вартоломей в Украйна, в Златновърхия Катедрален Храм на Свети Архангел Михаил в Киев се състоя благодарствен молебен (Доксология).

Преди службата пред главната порта на монастира децата поздравиха Негово Всесветейшество и Негово Блаженство със стихове, наместникът на Златовърхия Монастир произнесе приветствена реч, а братята от Обителта поднесоха благоуханна питка.

По време на богослужението се молеха двамата Предстоятели – Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей и Негово Блаженство Митрополита на Киев и на цяла Украйна Епифаний, както и Митрополита Старец на Халкидона г-н Емануил, Митрополита на Адрианопол г-н Амфилохий, Митрополита на Филипи, Неаполис и Тасос г-н Стефан, Архимандрит Григориос Франгакис, Главен секретар на Светия и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия, Великия Сингел г-н Яков Крочак, архиереи, свещеници, дякони, монаси и вярващи от Православната Църква на Украйна.

След благодарствената молитва Негово Блаженство Митрополит Епифаний се обърна към Негово Всесветейшество с поздравително Слово:

От пълнотата на поместната и автокефална Православна Църква на Украйна, лично искам да ви благодаря преди всичко, Ваше Всесветейшество, че въпреки различни обстоятелства, които може да са възпрепятствали Вашето посещение по това време, вие дойдохте в Украйна по покана на Църквата в Украйна и украинската държава в лицето на президента Зеленски за да споделите чрез молитва с украинския народ радостта от празника – 30-годишнината от възстановяването на независимостта на Украйна“, каза Митрополит Епифаний.

Точно преди тридесет години, когато все още бяхте Митрополит на Халкидона, пристигнахте в Украйна в навечерието на драматични събития, които доведоха до обявяването на Акта за независимост от нашия парламент на 24 август 1991 г. Преди тридесет години мястото, където сега стоим, беше в руини – мълчаливи свидетели на гонението на Църквата по време на безбожната комунистическа държава. Но тъй като тази Златовърха Катедрала на Свети Архангел Михаил, която има история от повече от девет века, беше възстановена, така и Украйна, и Православната Църква на Украйна се възродиха”, добави Предстоятелят на Православната Църква на Украйна.

Приветствени слова произнесе и Всесветейшият Вселенски Патриарх Вартоломей:

Всички сме дошли за да изживеем с Вас лично едно славно чудо: чудото на Възкресението, борбата за изцелението на разделението, връщането към общението с Църквата, непрекъснатото пътуване заедно по пътя на Истината.

Дойдохме да се убедим сами в постиженията на много от Вашите неизразими усилия, Блаженейши брате! Вие сте най-младият, но във Вашия случай това е Ваша привилегия, а не недостатък. Защото младостта Ви не разчита на безмилостни жертви и усилия в името на Църквата, която ръководите, която Бог пази. Вашата работа ще бъде тежка, но след много десетилетия потомците ще прославят Вашето име и пример.

Познаваме Ви като човек на делата, като човек, който се бои от Бога с непоклатима вяра в Христа, любов към Църквата и Вашата Родина чак до Кръста.

Виждаме с какъв такт и благородство полагате усилия по различни многобройни въпроси, свързани с поместната Църква на Украйна. Това е само началото. Нужно е търпение. Учи се от уроците на светиите и историята. Необходим е опит и най-важното молитва. Опитът на пастиря в крайна сметка е съпътстван от болка и сълзи, изисква жертви и самоотрицание. Ето как са тръгнали нашите незабравими предшественици, ние наследихме опита и работим с него, призоваваме за това, ние по-възрастните го подсилваме в първенството на ръкоположението и в църковната сфера за вас, по-младите, но не по-малко обичани братя“, каза Вселенският Патриарх Вартоломей.

След края на своето приветствено слово, Негово Всесветейшество подари на Негово Блаженство Митрополит Епифаний кандило с образа на Свети Архангел Михаил.

Пресслужба на Киевската Митрополия

Православна Църква на Украйна

Тук може да видите всичко от посещението на Вселенския Патриарх в Украйна.

Източник: pomisna.info

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal