Начало » Разни » COVID-19 » Архимандрит Никанор Мишков с остри критики към християно-талибаните и антиваксърите

Архимандрит Никанор Мишков с остри критики към християно-талибаните и антиваксърите

PHOTO: mitropolia-sofia.org


Автор: Архимандрит Никанор Мишков,Игумен на
Църногорския Монастир Свети Свети Козма и Дамян

Разбирането на много от хората, които ме критикуват относно позицията ми за пандемията, е обратно на това, което е прието за медицинска истина.

Самият им поглед към нещата е поначало натоварен с „есхатологически очаквания“, така да се каже. Или иначе – изпълнен с предразсъдъци.

Първо, ваксинацията не е панацея, а е метод за ограничаване на епидемията от някаква болест.

Второ, не всеки организъм реагира добре на ваксинацията, това в особеност важи за възрастните хора, които трудно си изработват „имунна памет“. Именно сред последните се получава „имунологичен пробив“, т.е. заразяване на ваксинирани. Това според медицината прави понякога наложителна „третата игла“.

Трето, съветът на СЗО за ваксиниране първо на бедните страни, е абсолютно адекватен и произлиза от същата логика, по която препоръчваха първо да се ваксинират възрастните хора. По понятни причини бедните държави са много по-уязвими в случай на епидемия и поради това превенцията там е много по-важна, отколкото в индустриално развитите страни.

Или да обобщя. Хората, които имат компетенцията и пряката отговорност да се справят с това бедствие, правят всичко, каквото им е по силите при дадените обстоятелства.

Лаиците и ексцентриците (от тях кой платен, кой недооценен, кой просто луд) стоят отстрани и се стараят всячески да пречат на натоварените с отговорност професионалисти да си свършат работата.

В този хор на безумието най-жалки са привържениците на конспирологията, които във всеки жест, във всяка дума и във всяко действие търсят под вола теле и като черни станции „тълкуват“ на още по-глупавите си слушатели какво „реално се случва“.

Духовният живот е човек да приеме в сърцето и душата си Св.Троица, а не да се изживява като герой от екшън-филма „Последните времена“.

Източник: Facebook

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal