Начало » Новини » Светът » Архиереи на ПЦУ заедно с атонски монаси отслужиха Божествена Литургия във Виница | VIDEO & СНИМКИ

Архиереи на ПЦУ заедно с атонски монаси отслужиха Божествена Литургия във Виница | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: UA EL


На 25 август 2021 г. в Преображенската Kатедрала на Виница беше отслужена Тържествена Божествена Литургия. Богослужението беше въглавено от Високопреосвещените Виницко-Барски Митрополит г-н Симеон и Виницко-Брацлавски Митрополит г-н Роман.

С Архиреите съслужиха свещеници от енориите във Виница и членове на монашеската делегация от Света гора Атон, включително Игумена на Монастира Пантократор – Архимандрит Гавриил и йеромонах Лука – иконописец от Монастира Ксенофонт, който калиграфиса Томоса за автокефалия на Православната Църква на Украйна на пергамент. На Литургията съслужиха също и йеромонах Никита от Пантократор – автор на известната брошура „Цялата истина за украинския църковен въпрос“, йеродякон Теодосий от Ксенофонт.

Песнопенията на Литургия изпълниха епископския и детско-юношеския хор на Преображенската Катедрала на украински и гръцки език. Гостите от Атон също прочетоха някои молитви на украински език.

След службата духовенството и вярващите на Виница разговряха със светогорските монаси. Въпросите, поставени пред монасите от Атон, засягаха духовния живот на Света гора Атон, отношението на монасите от Света гора към предоставянето на автокефалия на Православната Църква на Украйна. Бяха повдигнати и важни актуални въпроси, като ваксинацията и много други. На всички въпроси бяха дадени подробни отговори.

В края на разговора всички присъстващи имаха възможност да разговарят с Игумена на Монастира Ксенофонт – Архимандрит Алексий, който, за съжаление, не можа да дойде в Украйна, но чрез видеоконферентна връзка поздрави архиереите, духовниците и вярващите като ги увери, че се молиза Украинската Църква и украински народ.

За спомен от посещението във Виница, Митрополит Симеон подари на монасите иконата на Божията Майка „Барска“. Като подарък на Митрополит Симеон, Архимандрит Гавриил подари икона Успение на Пресвета Богородица, като отбеляза, че изображението е копие на на древното Евангелие, което се пази в Монастира Пантократор. Отец Лука поднесе на Митрополит Симеон панагия като подарък от Архимандрит Алексий.

Тук може да видите всичко от посещението на Вселенския Патриарх в Украйна.

Източник: orthodox.vinnica.ua

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal