Начало » Новини » Светът » Архиепископът на Атина Йероним II: Богородица е надежда за всички нас | СНИМКИ

Архиепископът на Атина Йероним II: Богородица е надежда за всички нас | СНИМКИ

In other languages: EL


Това е наш дълг от позицията, която имаме да бъдем обединени, за да можем да преминем на отсрещния бряг“, подчерта Архиепископът на Атина и на цяла Гърция г-н Йероним II от Свещения Храм Успение Богородично в Таврос, Атина, където отслужи Божествена Литургия по случай празника Успение Богородично.

С Архиепископа на Атина съслужиха Преосвещеният Епископ на Ореон г-н Филотей, Главен секретар на Свещения Синод на Еладската Църква, Просингелът на Свещената Архиепископия на Атина Негово Високопреоподобие Архимандрит Варнавас Теохарис, свещениците от храма, архимандритите Рафаил Каракехаяс и Иринеос Накос, както и Архидякон Йоанис Буцис.

Архиепископът в своята проповед се позова на Успението на Божията Майка, отбелязвайки, че „ако имахме възможност да разперим крилата на въображението си там, където има православни християни, щяхме да видим хиляди хора, отправящи се към светите места, храмовете на Богородица, на поклонения, в монастири, за свещените икони, да я възхваляват, да я прославят”.

Негово Блаженство спомена също, че отците на Църквата сравняват Богородица с Ева и отбелязват, че начинът, по който се справят с волята и общението с Бога, е различен. Ева, докато живееше привилегировано в рая, се бунтуваше. Богородица, от своя страна, израснала на трудно място, в Назарет, не отрече думите на Архангела. „Става въпрос за две различни предизвикателства“, добави архиепископът. „Тези две лица, макар да изглеждат далеч във времето и мястото, те са близки, защото са вътре във всеки един от нас. Всеки път, когато се възмущаваме и бунтуваме, мислейки, че можем сами и независими да продължим, тогава вътре в нас доминира светът на Ева. Но когато искаме да се върнем близо до Бог, тогава в нас доминира светът на Божията Майка“.

Архиепископът също спомена за трудностите, през които човечеството преминава заради пандемията, но също и за смъртоносните пожари, които бушуват в Гърция и региона. „Богородица, в края на краищата, е посредникът“, каза архиепископът, подчертавайки „Нека си тръгнем с убеждението, че в нас всеки избира света на Божията Майка, защото може да направи чудото във всеки един от нас“.

На богослужението присъстваха представители на местните власти и стотици вярващи, а всички санитарни протоколи и необходимите мерки за защита от разпространението на коронавирус бяха спазени. Вярващите бяха на отстояние един от друг и носеха маски.

Днес е голям ден за Православието и надежда за всички нас. Надежда за отделни хора, за семейства, за родината, за нашите проблеми. Нека молитстваме Пресвета Богородица да ни помогне“, заяви архиепископът, говорейки пред храма с журналистите веднага след Божествената Литургия.

Източник: Εκκλησία της Ελλάδος

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal