Архиепископът на Америка: Да се прегърнем, да запретнем ръкави и заедно да се изправим срещу пожарите. Всички имаме вина и отговорност за случващото се

In other languages: EN – GR


Важното значение на единството и сътрудничеството между цялото човечество в борбата срещу катастрофалните пожари както в Гърция, така и в американския щат Калифорния, но и в други страни, засегнати от пожари, като Турция, Албания и Италия, подчерта Архиепископът на Америка Елипидофор в своята проповед в Катедралния Храм Свети Георги във Филаделфия.

Всички ние трябва да запретнем ръкави и да работим заедно, изправяйки се срещу този кошмар, като разбира се винаги да молим за Божията помощ и милост.“ – каза Архиепископът.

Днес, докато гледаме как нашите гори се унищожават и целият свят гори, ние трябва да се прегърнем и заедно да отидем да гасим пламъците, за да да опазим природата, а не да спорим кой е виновен за всичко това. Всички сме виновни и отговорни.” – заяви Негово Високопреосвещенство.

Във време, когато ледовете се топят и горите изгарят, моретата са бурни, водите заливат градовете ни и цялата природа протестира, ние трябва да помислим за злото, което причинихме на творението в името на нашия егоизъм и благополучие. Всичко това, което правим против Божието творение, ще се обърне срещу нас и тогава ще загубим всичко.“ – каза Архиепископ Елпидофор.

Архиепископът попита риторично, „как науката и технологиите ще ни помогнат, когато няма да имаме въздух за дишане, вода за пиене и сянка за отмора“, и подчерта:

Това, което е спешно към този момент, е да бягаме да потушаваме пламъците и да спасяваме нашите домове и тези на съседите ни. Трябва да накараме всички да почувстват, че никой не е сам и че всеки е дошъл в името на другия.

Освен това, Архиепископът похвали солидарността между хората, които си помагат в справянето с природните бедствия. „Помислете колко хора и колко държави се втурнаха да помагат на нашата Родина Гърция. Това е братството между народите, това е човешката добродетел, човешката подкрепа, която надхвърля различните вярвания и възгледи.

Архиепископ Елпидофор обяви, че Архиепископията на Америка незабавно стартира кампания, за да помогне на Гърция да се справи с пожарите, като създава специален фонд за тази цел.

Накрая Високопреосвещеният Архиепископ похвали саможертвата на всички пожарникари, полицаи, пристанищни служители, обикновени земеделци и доброволци, които героично се борят ден и нощ с пламъците, за да спасят Гърция.

Източник: orthodoxtimes.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal