Начало » Новини » Светът » Архиепископията на Австралия: Да помогнем на пострадалите от пожарите в Гърция

Архиепископията на Австралия: Да помогнем на пострадалите от пожарите в Гърция

In other languages: EL – EN 


Свещената Архиепископия на Австралия, в светлината на безпрецедентното изпитание, на което хората в Гърция са подложени от разрушителните пожари, призовава цялата гръцка общност от петия континент да прояви своята солидарност, състрадание и патриотизъм, както многократно през миналото го е правила и то с отлични резултати. Поради тази причина Архиепископията инициира набиране на средства, които да бъдат изпратени в Гърция, за финансова подкрепа на засегнатите от пожарите.

Инициативата за набиране на средства ще бъде предприета чрез директно депозиране в банкова сметка или чрез gofundme.com със следните детайли:

Банкова сметка:

Greek Orthodox Archdiocese of Australia consolidated trust Western Australia

BSB: 082 – 057

Acc: 12 693 2006

Gofundme: gofundme.com/f/greece-2021-fire-appeal

В посланието си Негово Високопреосвещенство Архиепископът на Австралия г-н Макарий отбелязва: „С душевна болка наблюдаваме разгръщането на разрушителните пожари, които смъртоносно раняват тялото на любимата ни родина, през последните дни. Сърцата ни страдат заедно с всеки брат и всяка сестра, които страдат; за всяка къща и имот, обхванати от пламъците; за всяка песъчинка гора, която е превърната в пепел.

В тези критични моменти ние засилваме молитвите си и молим Всемогъщия Бог да защити и укрепи хилядите пожарникари и доброволци, които водят дълга и трудна борба, с възхитителна смелост и себеотрицание, за да предотвратят продължаването на бушуващите пожари. Молим се също за упокоение на душата на героичния огнеборец – доброволец от Атика, който даде живота си в тази борба и молитстваме за утеха свише на опечалените му роднини и приятели.

В същото време, като се има предвид ужасяващата степен на разрухата, оставена от пламъците, ние се чувстваме длъжни да мобилизираме практическа подкрепа за нашите братя и сестри, които са загубили имотите си. Следващият ден ще бъде изключително труден за хилядите наши сънародници. Но австралийските гърци с единство и единодушие могат отново да предложат ценна въздишка на облекчение (глътка въздух), прилагайки на практика християнско учение.

Напълно съм наясно, че нашите хора, като почти всички в Австралия, в момента изпитват поредното трудно изпитание, това на пандемията и неблагоприятните икономически ефекти в резултат на ограниченията. Но също така, вдъхновени от примера на нашите предци, които винаги са предлагали място на трапезата си на човек в нужда, както когато е бил богат на блага, така и когато е бил беден. Аз съм убеден, че ще успеем да се изправим пред свещеното предизвикателство за облекчение, помагайки на нашите пострадали от огъня братя, като всеки от нас допринесе или от своя излишък, или от своята немотия.

Провел съм разговори с моите братя митрополити, чиито епархии се намират в районите, засегнати от пожара като им предадох подкрепата на нашите боголюбиви епископи, благочестивите клирици и христолюбивия народ на Австралия. Уверих ги, че всички сме до тях.

Горещо призовавам всеки човек без изключение, клириците и нашето паство, организациите на нашата Свещена Архиепископия, както и всички организации, асоциации, бизнеси, средставата за масова информация и гръцките общности в цяла Австралия, да възприемат с жар тази инициатива и да докажат на нашите сънародници, че сме до тях, независимо колко хиляди километри ни разделят“.

Източник: Το Βήμα της Εκκλησίας

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal