Εκοιμήθη εν Κυρίω ο Πρωτοψάλτης Στέφανος Δόντσιος

In other languages: BG


‘Εφυγε σήμερα απο την ζωή, σε ηλικία 86 χρονών, ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος του Οικουμενικού Θρόνου και Πρωτοψάλτου τού Μητροπολιτικού Ναού Φλωρίνης Αγίου Παντελεήμονος, Στέφανος Δόντσιος.

Ο μακαριστός γεννήθηκε το έτος 1935 στα Νέα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης.

Από μικρό παιδί ακόμα είχε δείξει την κλήση του προς την ψαλτική τέχνη, μιας και έτρεφε μέσα στην καρδιά του μεγάλη αγάπη για την εκκλησία.

Το 1945 εγκαθίσταται στην Θεσσαλονίκη όπου αρχίζει και η πορεία της εξέλιξής του στην Βυζαντινή Μουσική.

Πρώτος του δάσκαλος υπήρξε ο Πολίτης Γεώργιος Αλεξιάδης, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Ταξιαρχών.

Η ανησυχία του για την εκμάθηση της λατρεμένης του Βυζαντινής Μουσικής τον οδηγεί στο να εγγραφεί στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Η αγωνία του όμως για ακόμη μεγαλύτερη μάθηση τον οδηγεί στο πλευρό του Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Θεσσαλονίκης και νυν Άρχοντα Πρωτοψάλτη Της ΜΤΧΕ κ. Αθανάσιο Καραμάνη δίπλα στον οποίο κάνει την μεγάλη υπέρβαση, αποκομίζοντας όλα όσα ο δάσκαλός του του μεταλαμπαδεύει, καθιστώντας τον έτσι ικανότατο και υπεύθυνο ψάλτη.

Θεωρεί λοιπόν ο κ. Δόντσιος χρέος του την αναφορά στον δάσκαλό του στον οποίο χρωστάει όλα αυτά που είναι σήμερα και που με κατάθεση ψυχής τα αποδίδει στο ιερό αναλόγιο.

Είναι Πτυχιούχος του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και Διπλωματούχος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών.

Το 1960 εγκαθίσταται με την οικογένειά του στην Φλώρινα και διορίζεται Πρωτοψάλτης στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου.

Το 1968 ο τότε Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Αυγουστίνος Καντιώτης τον διορίζει Πρωτοψάλτη στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος όπου διακονεί μέχρι και σήμερα.

Από το 1976 διδάσκει στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης στην οποία είναι και Διευθυντής και από το 2000 διδάσκει Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας που σήμερα ονομάζεται Ωδείο Φλώρινας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.


Διευθύνει την Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Φλωρίνης η οποία αποτελείται από τριάντα μέλη και έχει δώσει πολλές συναυλίες τόσο στην πόλη της Φλώρινας και την ευρύτερη περιοχή της, όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος.

Την 1η Οκτωβρίου του έτους 2000 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος του απένειμε δια χειρών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου το Οφφίκιον του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου του Οικουμενικού Θρόνου.

Πηγή: orthodoxia.info

Χαριλαος Ταλιαδωρος και Στεφανος Δοντσιος στην συναξη των Αρχοντων Οφικκιαλιων του Πατριαρχειου στην Θεσσαλονικη. Τώρα ξανά μαζι στον Ουρανό.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal