51 дни в интензивното ковид отделение. Как беше спасен Старецът Ефрем Ватопедски с помощта на науката и неуморните усилия на лекарите

С помощта на науката (на същата наука, която произведе спасителните ваксини срещу коронавирус) и на изключителните лекари от атинската болница „Евангелизмос“, Архимандрит Ефрем излезе победител от тази животоспасяваща битка

In other languages: EL


Превод: Йордан Георгиев

Как директорът на отделението за интензивно лечение на атинската болница „Евангелизмос“ г-жа Анастасия Котаниду описва драматичните моменти от хоспитализацията на Игумен Ефрем до интубацията, усложненията и бъбречната недостатъчност, които застрашаваха живота му

След 51 дни на хоспитализация в ковид отделението за интензивно лечение (ΜΕΘ) на атинската болница „Евангелисмос“, Старецът Ефрем пребори коронавируса и най-тежките му усложнения. Игуменът на Свещена Велика Ватопедска Обител в Света Гора беше изписан от отделението за интензивно лечение и от болницата, след като премина през истински ад, както повечето пациенти с тежка инфекция на Covid-19.

За лекуващите лекари развитието на здравословното състояние на 65-годишния пациент беше пълен с обрати, тъй като се характеризираше с много колебания и усложнения. Това обаче беше процес, през който многократно бяха преминавали със същото внимание грижа опитните здравни специалисти от интензивното отделение заедно с техните пациенти, факт, който не може да бъде свързан с окончателното развитие на състоянието на Архимандрит Ефрем. В продължение на 16 месеца здравните специалисти от интензивното отделение в „Евангелизмос“ са посветени на грижите и лечението на пациенти с Covid-19, изчерпвайки всички налични средства и борейки се докрай с коронавируса, както и с многократните му удари по техния организъм.

Добър изход от битката с коронавируса

Игумен Ефрем е още един от случаите в ковид отделението, който премина добре, което за щастие е достатъчно. Той не е нито първият, нито последният с толкова добър резултат. В тази времева фаза се увеличава броят на пациентите, които успешно напускат интензивното отделение. С игумена се отнасяха като с всеки пациент в ковид отделението. Сега знаем, че възрастта, съпътстващите заболявания, особеността на всеки организъм имат решаваща роля, с различна тежест и в крайния резултат. Нашата роля винаги е една и съща, тя не се променя. Направихме всичко от самото начало, т.е. предоставяме възможно най-добрите грижи на пациентите. Радваме се на всяко изписване и продължаваме нашата борба“, заяви пред «ΘΕΜΑ» г-жа Анастасия Котаниду, професор по интензивно лечение в Медицинския факултет на Атинския университет и директор на интензивното отделение в атинската болница „Евангелизмос“.

Игумен Ефрем беше труден случай: съпътстващите заболявания, т.е. захарният диабет и сериозният кардиологичен проблем, в съчетание с факта, че не е бил ваксиниран, създадоха плодородна почва за коронавируса да навлезе в тялото му. От петък, 28 май, когато беше приет в болницата, транспортиран от Монастира Ватопед, състоянието му притесни специалистите. Той беше диагностициран за коронавирус седмица по-рано, в петък, 21 май. „Старецът веднага се самоизолира, с постоянно медицинско наблюдение и леки симптоми. Здравословното му състояние е стабилно“, се казваше тогава в медицинското съобщение от Монастира.

Леките първоначални симптоми на дихателната система на отец Ефрем бързо се влошиха в болницата, започвайки терапевтично лечение с доставката на кислород с висок поток (High Flow Oxygen). Той обаче нямаше очаквания резултат и неговата интубация беше единственият изход за лекуващите лекари в петък, 04 юни.

Борбата, която беше започнала за да противодейства на многостранната атака на коронавируса, продължи с нестихваща интензивност както от лекарите, така и от самия пациент, страдащ от тежките симптоми на инфекцията – като висока температура и дихателна недостатъчност. Антибиотичният коктейл непрекъснато се променяше за лечение на инфекцията.

Около средата на месец юни състоянието му се влошаваше още повече, тъй като разви бъбречна недостатъчност. Терапевтичният отговор беше хемодиализа.

Изкачването по собствената му Голгота продължи през третата седмица на юни с диагнозата септичен шок. Това е едно от най-сериозните усложнения на инфекциите, в случая коронавирусна инфекция, което може да доведе до дихателна, сърдечна или полиорганна недостатъчност и смърт.

Всъщност на 16 юни нямаше надежда за положително развитие, като лекуващите лекари установиха непрекъснато влошаване на състоянието на 65-годишния пациент, изчерпвайки медицинските си възможности, давайки му комбинации от антибиотици и интравенозни серуми. Трябва да се отбележи, че лекарите вече бяха извършили трахеостомия, медицинска процедура, необходима след продължителна интубация, за да се намали излагането на пациента на вътреболнични микроби и да се осигури механична подкрепа за дишането. Също така, през целия период на хоспитализация в интензивното отделение, 65-годишният пациент, както и десетки други пациенти, е получавал ежедневни палиативни грижи относно хигиената на тялото му, преминал е кинезитерапия за поддържане на правилното функциониране на гръбначния стълб, подобряване на физическата издръжливост, подсилване на мускулите, но и контрол върху загубата на теглото.

Стабилизиране

Към края на вече третата седмица от юни състоянието на пациента започна да се стабилизира. Положителните признаци на реакцията на тялото му се увеличаваха от ден на ден. Но дългият път към възстановяването продължава, нещо, което на здравните специалисти от интензивното отделение е добре известно. Отнема време на тялото да реагира напълно на лечението както на коронавируса, така и на септичния шок, който е претърпял. Докато основните заболявания продължават да усложняват ситуацията. Както обикновено казва медицинската сестра на отделението за интензивно лечение „ние не вдигаме ръце, а се борим до последния момент, опитваме се да спечелим минималното време в тази битка и да защитим всеки наш пациент“.

Маршрутът на отец Ефрем вътре в отделението за интензивно лечение на 3-ия етаж на „Евангелисмос“ е по-нормален през последните 15 дни. Миналият вторник бе отстранена трахеостомията, а бъбречната функция възстановена. Интубираният пациент беше поддържан с външно устройство за подаване на кислород. На този етап е получил подходящото лекарство, влязъл е в контакт с околната среда и е бил изписан от болницата. Търпението и спокойствието му са основните му характеристики, както се уверяват лекарите, които са живяли с него почти два месеца.

„За пореден път, слава Богу, с помощта на науката (на същата наука, която произведе спасителните ваксини срещу коронавирус) и на изключителните лекари от атинската болница „Евангелизмос“, Архимандрит Ефрем излезе победител след една дълга, тежка и несигурна битка със смъртоносния вирус. Сега ще бъде добре, той и отците на Монастира да изпълнят своя свещен дълг, като призовават и преподават публично на хилядите вярващи, които ги слушат, да направят необходимото: да се ваксинират без забавяне и без никакво колебание. Няма по-добър аргумент от това за убеждаване от личния опит.

И Старецът Ефрем вече има този опит, който е длъжен да превърне в полезен принос за националните усилия срещу коронавируса“, написа Архимандрит Романос Анастасиадис на Facebook страницата си.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal