50 години от затварянето на Богословската Школа в Халки. САЩ настояват за нейното отваряне

In other languages: EL – EN


Днес се навършват 50 години, откакто турският Конституционен съд постанови, че всички висши учебни заведения трябва или да бъдат национализирани, или да бъдат затворени, което доведе и до затварянето на Свещената Богословска Школа на Вселенската Патриаршия на о-в Халки.

Школата в Халки е функционирала в продължение на 127 години, а закриването ѝ лиши Вселенската Патриаршия от училище за обучение на православни духовници в Турция, а на тази територия Вселенската Патриаршия се намира от 1690 години (Византийска империя, Османска империя, Република Турция). След затварянето на Школата, желаещите да станат православни духовници са принудени да заминат за обучение в чужбина.

САЩ продължават да настояват турското Правителство да зачита правото на свобода на религията и убежденията, залегнало във Всеобщата декларация за правата на човека, и да позволи повторното отваряне на Школата в Халки, пише hellasjournal.com. Освен това, САЩ призовават Правителството на Турция да позволи на всички религиозни групи отново да обучават духовниците си в страната.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal