47 години от черната годишнина на турската инвазия в Кипър | СНИМКИ

In other languages: EL


Автор: Йордан Георгиев

В 05:20 сутринта, началото на турската инвазия на 20 юли 1974 г., сирените отново зазвучаха. За да ни напомни за онези черни дни, когато кипърският Елинизъм беше изгонен от отеческите си домове от един варварски и безмилостен нашественик.

С помени, параклиси и други изяви наодът и държавата в свободните райони помнят и отдават почит към всички, които са се борили за ценностите и идеалите на Елинизма, родината, вярата и свободата, като в същото време в окупираните територии се организират празненства за инвазията.

В осем сутринта на гробницата Македонитиса на военното гробище бе отслужена възпоменателна молитва и бяха положени венци за загиналите офицери и войници по време на турското нашествие. Кипърската Църква беше представена от Месаорийския Епископ г-н Григорий.

В десет сутринта в Катедралата на Свети Апостол Варнава в полуокупираната Никозия, в присъствието на президента на Кипърската Република г-н Никос Анастасиадис, председателя на парламента г-н Анита Димитриу, министри, военни и политически власти, Предсетоятелят на Кипърската Църква Негово Блаженство Архиепископът на Кипър г-н г-н Хрисостом II отслужи параклис и помен и отправи молитва за освобождението на Кипър, завръщането на бежанците в техните бащини домове и намиране на останалите безлседно изчезнали.

Възпоменателното слово беше произнесено от министъра на външните работи на Кипърската Република г-н Никос Христодулидис, който припомни тежките дни през 1974 г., когато хиляди кипърски гърци бяха изкоренени от своите отечески домове, а окупационният режим все още се намира в земите на нашите прадеди. Той посочи, че четиридесет и седемте години турска окупация са много и нашата цел трябва да бъде нейното премахването и обединение на кипърския народ, основано на справедливо, функционално и устойчиво решение.

Източник: Εκκλησία της Κύπρου

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal