Хиляди протестираха по площадите на Атина и Солун срещу задължителната ковид ваксинация. Митрополитът на Пирея Серафим заклейми протеста | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: GR


Автор: Александър Иванов

С гръцки знамена, икони, разпятия и транспаранти, на които пише „Не на ваксините и чиповете!“, „Свобода!“, „Стига изнудване и терор!“, не повече от 5 000 гръцки граждани проведоха митинги в Атина, Солун и други населени места, за да изразят своето противопоставяне на предстоящата задължителна ваксинация срещу COVID-19.

Лекарите в Гърция предупредиха „Не слушайте привържениците на конспиративните теории“, каквито всъщност са по-голямата част от хората на протеста. Сред тях има и размахващи кръстове „клирици“, които според различна информация са или низвергнати от сан, или аргосани, или принадлежат към една от седемте старостилни църкви в страната.

От управляващата партия заподозряха, че опозиционната СИРИЗА също стои зад тези протести.

Някои от т.нар. „свещеници и монаси“ са добре познати на гръцкото общество. Те участват във всякакви протести, свързани с чипове, лични карти, идването на антихриста, числото 666, ваксини и т.н. Тези, които са на снимките, са самозванци и не са клирици на Еладската Църква.

Припомняме, че в понеделник премиерът Мицотакис обяви в обръщение към нацията, че ваксинацията за медиците, както и за служителите в домове за възрастни хора става задължителна, а онези, които откажат да се ваксинират, ще изгубят работата си. От 16 юли 2021 до края на август в местата за развлечение, в баровете, в кината и театрите, а също и във всички закрити пространства ще бъдат допускани единствено ваксинирани.

Без дистанция и без маски, след този митинг властите очакват нова вълна на ковид заразата.

Някои от демонстрантите нападнаха журналисти и фотографи.

Позицията на Църквата

Пред MEGA TV Митрополитът на Пирея Серафим заклейми митинга: „Наши съграждани решиха да вземат Кръста и Знамето, символите на нацията ни, и с тях да защитават врага, който заплашва живота ни – коронавируса. Тоест те решиха да защитават смъртта. Представяте ли си? Изумен съм от тези събития! Явно имаме сериозна нужда от духовно пробуждане. Ваксинацията е пробив в науката. Защо да я демонизираме? Свещеният Синод и архиепископът лично подчертаха необходимостта от ваксинация.

По отношение на това как Еладската Църква ще помогне за убеждаването на гражданите да се ваксинират, Митрополитът Серафим каза: „Църквата не е авторитарна и тя не се налага. Тя казва своята дума. Остава просто да я чуят. Ние може да сме свободни граждани, но сме и отговорни. Антиваксърите не се ли убедиха, че трябва да се ваксинират, виждайки смъртта около себе си? Нека слушаме науката!

Постоянният Свещен Синод на Еладската Църква реши да изпрати Енциклика до вярващите, в която да призове хората да се ваксинират срещу коронавирус. Същевременно Синодът препоръча на властите да прибягват най-вече до свободния избор за ваксинация на гражданите.

Архиепископът на Атина към здравния министър на Гърция за ваксинацията: Ще се борим за доброто на хората. Заедно сме в това усилие.

Митрополитът на Месиния Хрисостом заяви, че ваксинирането трябва да бъде задължително за всички, вкл. и за свещениците. „Всеки член на обществото, ако не иска да разпространява смърт и унищожение, трябва да бъде ваксиниран. Индивидуалното право има стойност, когато уважавам другия човек и когато не ставам причина другият човек да умре. От момента, в който човекът става причина за предизивикване на смърт в собствения си живот и този на своите ближни, това е грях.

Гърция: Солени глоби и уволнения за неваксинираните

Гърция се стреми да спаси туристическия сезон и да се противопостави на ръста на заразите, залагайки най-вече на имунизацията. В телевизионно изявление премиерът Кириакос Мицотакис подчерта: „Трябва да върнем на ваксинираните техните законни права. И да убедим онези, които още са скептични“.

Междувременно вече е въведена задължителна ваксинация за определени групи, например за социалните служители, които трябва да се имунизират до 16-и август, иначе ще загубят работата си. До началото на септември задължителна ваксинация постепенно се въвежда за всички работещи в здравния сектор – както в общественото, така и в частното здравеопазване.

Работодателите в тази сфера имат право да знаят дали техните работници и служители са ваксинирани или не. Водено от това убеждение, правителството ще промени дори законодателството, каза министърът на здравеопазването Василис Кикилиас. Както поясни той – до първи септември работещите в здравния сектор трябва да са получили поне първа доза от ваксината. Всичко това ще бъде уредено по законов път, така че домовете за възрастни хора и здравните заведения бързо да могат да назначават нов персонал, който да замести неваксинираните. Онези здравни заведения и домове за възрастни хора, които нарушават изискванията, ще бъдат глобявани с между 50 000 и 200 000 евро.

Целта: 70 процента ваксинирани до края на август

Правителството обаче увеличава натиска за имунизиране и извън здравната сфера. От петък тази седмица на закрито в ресторантите и в културните институции ще се допускат единствено ваксинирани лица. Но ресторантите и баровете сами ще решават дали да приемат под открито небе и неваксинирани хора. Властите заплашват с високи глоби и тези заведения и институции: между 2000 и 5000 евро, плюс заплаха за затваряне при неспазване на мерките.

Министърът на икономиката Адонис Георгиадис призна, че в Гърция са се надявали на спокойно лято, но последните две седмици рязко са променили общата картина. „В интерес на икономиката Гърция и занапред трябва да недвусмислено да показва, че сме добре организирана страна, в която пандемията е под контрол.“ Работните места ще бъдат спасени само, ако август като най-силен туристически месец премине гладко и всички фирми в туристическата сфера съумеят да работят нормално, каза още Георгиадис.

Мерките в Гърция наистина са драстични, но премиерът Мицотакис въпреки това вярва, че населението ще ги подкрепи. Той изрази увереността си, че голяма част от гръцкото общество приема новите решения и призова политическите партии да поддържат без уговорки задължителното ваксиниране. Амбициозната цел на гръцкото правителство е до края на август 70 процента от населението да е изцяло ваксинирано.

Лявата опозиционна партия „Сириза“ обаче обвинява Мицотакис, че със своята политика разединява страната. Левите смятат, че правителството използва пандемията като повод да наложи несправедлива и дори отровна програма, каза лидерът им и бивш премиер Алексис Ципрас. Според него, хората трябва със собствения си разум и в резултат от сериозни аргументи да приемат ваксинацията, а не в резултат от заплахи, подкупи и изнудване.

Без ваксинация – уволнение

Задължителните ваксинации вече навлизат и в други европейски държави. Във Франция до 15-и септември трябва да се ваксинират всички работещи в болници и в домове за възрастни и безпомощни хора. Хора без ваксинация по-трудно ще бъдат допускани във вътрешните помещения на ресторантите, баровете, кината и театрите. От август се въвежда изискване за имунизационен паспорт с доказателство за ваксина или за прекаран Ковид-19 и на други места – в самолети и влакове, в търговски центрове и болници.

В Италия лекарите и медицинският персонал са длъжни да се ваксинират още от 25-и май. А във Великобритания от петък всички работещи в домове за възрастни хора трябва да имат пълна имунизация. В Литва професионалните военни трябва да се ваксинират до първи август, в противен случай ги заплашва уволнение. В най-малката държава в света – Ватикана, задължителната имунизация бе въведена още на осми февруари, като и там неспазилите изискването са застрашени от оставане без работа.

Източници: kathimerini.grmegatv.comskai.gr, dw.com

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal