Тома Биков с внушения към обществото, че след изказването на Бойко Рашков за сделката между ПП ГЕРБ И БПЦ, ще бъдат привиквани митрополити на разпит в районните управления | VIDEO


Автор: Doxologia Infonews

На 05 юли 2021 на брифинг в централата на ПП ГЕРБ, Тома Биков направи одиозни коментари, свързани с Българската Патриаршия, нейните митрополити и клирици.

Коментарите му бяха в отговор на признанието на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който потвърди изводите на Doxologia Infonews от 04.07.2021, че Бойко Борисов е раздавал пари на Българската Патриаршия с цел – да може след това Синодът да му се отплати като го подкрепи в неговата политическа дейност. Днес Рашков заяви: „Направи ми и едно друго нещо много силно впечатление. Вече стана ясно колко вярва в Бог Борисов. Той се кръсти навсякъде където го видите, и казва колко е набожен, колко вярва в Господ. И сега стана ясно защо са тези твърдения. Защото разчита на владиците. Това го чухме и четохме вчера. Тоест той е осигурявал средства за църквите, за някои митрополити, както казва и за училища, църкви, джамии и т.н. Но целта не е нещо друго. Целта е сега вече, в периода когато сме изправени пред избори за Народно събрание на 11 юли, той (Борисов) да иска от тях (митрополитите) съдействие. Тоест, Борисов по такъв начин е сключил една сделка с давност отпреди няколко години с Българската Църква.

Ето и думите на Тома Биков:

Днес дори прочетохме, че той (Бойко Рашков) започва атака срещу Българската Православна Църква. Обвинява я в сделка. Искам да му кажа, че сделки може да прави той за 19 имота. Българската Православна Църква е от около хиляда години тук, и ще продължи да бъде тук докато я има България. Такива дървени комунисти като Рашков са се опитвали да унищожат Църквата вече сто години. Мавзолей няма, Църква има. И много добре да знае, че не Църквата подкрепя ГЕРБ, а ГЕРБ подкрепя Църквата. Това е нещо съвсем различно. И се надяваме, че в следващите дни няма да видим митрополити и свещеници викани на разпит по районните управления, както се случва с нашите активисти.

Видно от изказванията на г-н Тома Биков, си проличава неговата религиозна и историческа неграмотност.

Съществуването на Православната Църква в България (Българска Патриаршия), не зависи от съществуването на държавата България, и обратно. Сегашното съществуване на Българската Патриаршия зависи от предоставения Томос по икономия от Вселенската Патриаршия през 1945, когато Българската Патриаршия получава своята автокефалия. Нека Биков да не бърка Православието и Православната Църква на днешната територия на българската държава с Българската Православна Църква. Преди създаването на Българската Православна Църква и преди създаването на Българската Държава, тук по тези земи е имало Православна Църква. И ще има. Независимо дали ще има Българска Православна Църква и Българска Държава, Православна Църква ще има.

А масовото негативно отношение към Българската Патриаршия в последните години е благодарение на ПП ГЕРБ, която задушаваше БПЦ и я използваше за своите политически цели. Как дори и БКП не си е позволявала чак такава наглост и вмешателство в църковните дела и създаването на зависимости у митрополити, както го направи ПП ГЕРБ, която всъщност е заимствала мракобесния антихуманен и антицърковен модел на отношенията между Църква и държава от Руската Федерация и Московската Патриаршия.

А внушенията на Биков, че едва ли не ще бъдат преследвани митрополити, са изключително много опасни. За тези внушения самият Биков един ден ще носи отговорност! Никой в Република България не е имунизиран от преследване от Закона, ако е извършил нарушение или престъпление. В България няма „свещени крави“ и недосегаеми лица. Това означава, че ако един митрополит е извършил престъпление, той подлежи на наказание освен от Църковния съд (за което може да бъде низвергнат от сан, впоследствие и отлъчен от Църквата), но подлежи и на санкция от светския съд, каквито многобройни случаи има в историята и настоящето на Православната Църква.

За съжаление пак повтаряме, че за този имидж на Българската Патриаршия и за положението, в което тя се намира, са виновни както от ПП ГЕРБ, така и алчността и желанието за власт у някои митрополити от Българската Патриаршия. В БПЦ има и читави митрополити, и читави клирици. Но за съжаление, заради поведението на някои сред тях и прекалено близките отношения с ПП ГЕРБ, се хвърля тежко петно върху цялата Църква в България и целия клир, което много трудно може да бъде изчистено.

Ако Биков смята, че Рашков е дървен комунист, тогава какво мисли за митрополите, които са били агенти на ДС и на КГБ? Явно за Биков не е проблем, че върху Българската Патриаршия все още тегне сянката на БКП и ДС, но е повече проблем това, че служебният вътрешен министър каза една всеизвесна истина. И Биков реши да постави клеймо върху Рашков, че бил дървен комунист. Хора, които мерят с двоен аршин, не са нито принципни, нито демократични, нито възгледите им са евроатлантически, а по-скоро московско-кремълски – едно казваме за вътрешна употреба, а съвсем друго за външна.

Да питаме, Българската Църква има ли нужда от подкрепа от една политическа партия, за каквато подкрепа заговори Биков? Явно има. На това ли вече разчита Българската Патриаршия? Да бъде подкрепяна от политическа партия. Важно е българските митрополити да слязат на земята и да разберат, че Българската Църква не е тяхна, не им е бащиния, и те не могат да вземат решения без съгласието на клира и вярващите. Съмняваме се вярващите в България да искат подобна политизирана и секуларизирана църква. Мисленето на Биков е подобно като на функционер на БКП.

Интересно е изказването на Биков, който сравнява българските митрополити и свещеници с активисти на ПП ГЕРБ. Нима за г-н Биков българските духовници са политически активисти на ГЕРБ в раса? Може би Биков има за „добър пример“ политическата агитация в полза на ПП ГЕРБ, която извърши неотдавна предизборно Пловдивският Митрополит г-н Николай, който – в пълно нарушение на Свещените Канони и Устава на БПЦ – от Божия дом на 11 юни 2021 той вместо да говори за Бога, говори за политика. Тогава Митрополит Николай пожела успех на ПП ГЕРБ, чиито членове хулят Бога, обиждат митрополитите и се подиграват с Българската Патриаршия. Ще кажем на г-н Биков, че това не е добър пример за него. Нека той да се осведоми дали е редно да се извършват политически атитации от духовници, и то в Божия храм.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal