Старозагорският Митрополит Киприан е натъжен от изявлението на Бойко Рашков за зависимостите между Борисов и българските митрополити, и за пореден път благодари на Борисов, че му е дал държавни пари да си ремонтира Шипченския Монастир


Автор: Doxologia Infonews

В изявление на 05 юли 2021 служебният вътрешен министър г-н Бойко Рашков потвърди изводите на Doxologia Infonews от 04.07.2021, че Бойко Борисов е раздавал пари на Българската Патриаршия с цел – да може след това Синодът да му се отплати като го подкрепи в неговата политическа дейност. Вчера Борисов заяви: „Много са ми интересни да чуя сега и владиците какво казват. На всеки Министерски съвет искаха за Ловеч училища духовни, катедрали, църкви. Кой сега им дава нещо. За манастири, за джамии. Нищо. Едно такова мълчание.

А днес Бойко Рашков каза: „Направи ми и едно друго нещо много силно впечатление. Вече стана ясно колко вярва в Бог Борисов. Нали стана ясно вече? Той се кръсти навсякъде където го видите, и казва колко е набожен, колко вярва в Господ. И сега стана ясно защо са тези твърдения. Защото разчита на владиците. Това го чухме и четохме вчера. Тоест той е осигурявал средства за църквите, за някои митрополити, както казва и за училища, църкви, джамии и т.н. Но целта не е нещо друго. Целта е сега вече, в периода когато сме изправени пред избори за Народно събрание на 11 юли, той (Борисов) да иска от тях (митрополитите) съдействие. Тоест, Борисов по такъв начин е сключил една сделка с давност отпреди няколко години с Българската Църква.

Веднага след това, вероятно по заповед на „спонсора“ на Българската Патриаршия Бойко Борисов, Старозагорският Митрополит Киприан излезе с „прочувствено“ изявление, с което трогна и разплака цялата Православна Църква в България и целия служебен кабинет.

От дълбините на сърцето си Митрополит Киприан защити бившия премиер Борисов и му благодари, че му е дал държавни пари да си ремонтира Шипченския Монастир.

Следва пълното изявление на Старозагорския Митрополит Киприан, а след него – кратък коментар на Doxologia Infonews:

Думите на г-н Бойко Рашков, че родната ни Църква е сключила сделка с бившия премиер г-н Бойко Борисов, приемайки даренията от държавата, породиха чувства в сърцето ми, които няма как да не споделя. Ясно е, че политическият делник си има свои мерки, които са значими за прагматичните им апологети. Бездуховността обича да говори и го прави, за да ни напомни, че думите са знак за достойнство, само когато съдържат в себе си истина. Къде са доказателствата в гореспоменатите твърдения? Няма такива! Няма и не може да има, защото Светият Синод на БПЦ – БП неотменно е отстоявал решението си, духовниците в диоцеза му да не членуват в никоя политическа партия и това е широко известно на обществеността ни. Нещо повече, родната ни Църква винаги се е стремяла да подаде ръка на всичките си верни чеда без да се съобразява с политическите им пристрастия. Огромна болка внася в сърцата ни , че служебният министър вменява вина в БПЦ, чиито духовници винаги предстоят пред Божия престол и се молят за правителството и христолюбивото ни войнство. Те целят явно да предизвикат негативни чувства към управляващия орган на БПЦ, клира и вярващите хора. Дали това е плод само на емоция или рефлексия и добре позната стратегия към вярата в не толкова далечното минало? И тогава атеистичната власт и ДС обвиняват Църквата и вярващите хора в изфабрикувани вини, за да постигат бездуховните си цели. И тогава други „демократи“ затваряха и избиваха духовници и интелектуалци, с лозунги за светло бъдеще. То не се осъществи и нямаше как, защото грехът няма битие, както и омразата бъдеще. Библейска истина е, че с неправда не може да се постигне правда. Слава Богу, че ние като чеда на тази прекрасна земя, имаме в наследство „думи за вечен живот“ / Йн. 6:67/. Те са стаени в духа на православните ни предци, които през векове на робство, на болки и страдания, по време на епидемии са се молили заедно в храма. Те са доказателството, че не трябва да рушим вековното единство между родната душа и духовността.

Благочестивият държавник подкрепя вярата православна, а вярата православна крепи народа, защото Църквата не е само общност от духовници, а от целия благочестив православен народ. На вярващите сърца са и храмовете и манастирите. Това е и причината още веднъж да благодаря за дарените ни средства за възстановяване на прекрасния ни Шипченския манастир от Министерския съвет с министър-председател г-н Бойко Борисов. Завършвам с думите на преподобния ни отец Паисий Хилендарски, написани преди повече от двеста и петдесет години в „ История славянобългарска“. Той казва „Сами себе си да се научим не можем, защото кратки са дните на нашия живот на Земята.“ За да бъдем разумни е нужно да черпим мъдрост и нравственост от православната ни вяра. Нашите деди чуха призива на този българин, доказал със страдалческия си живот любовта към род и отечество. Дано да надмогнем себе си. Нищо, че на някого този призив може да прозвучи патетично.“

ПЪРВО. Като вземем предвид, че това е първото за 2021 година публично официално изявление за обществеността, направено от Старозагорския Митрополит Киприан, и единственото за 2020 и 2019 години (а може би и назад), в което се казва, че еди какво си е „породило чувства в сърцето му“, означава ли, че нито едно тъжно и трагично събитие, случило се в нашата страна през тази и изминалите години, не е породило чувства в сърцето на Митрополит Киприан? Като например престъпността, корупцията, бедността, агресията, дискриминацията, насилието, смъртността, пандемията от коронавирус и т.н.? Митрополит Киприан не се ли трогва от мъчния живот, който българските граждани живеят в България, за да излезе с поне едно изявление в подкрепа на хората, а не в подкрепа на човека, който с държавни пари си купува влияние?

ВТОРО. От доказателства ли се нуждае Митрополит Киприан, че да види, че в българските храмове се извършва политическа агитация от страна на митрополити и клирици? Много наивно от страна на Митрополит Киприан, за да заявява: докажете къде е сделката. Нима очаква служебният министър на вътрешните работи да му предостави двустранен договор в писмена форма, изповядан пред нотариус, в който да пише, че Бойко Борисов в качеството му на премиер и с достъп до държавни средства, раздава милиони държавни пари на митрополитите, за което той ще изисква от тях те да го подкрепят във всяка негова политическа инициатива и кампания ли? Не, такъв договор не се сключва в писмена форма. Но от изявленията на Бойко Борисов в последно време по адрес на БПЦ, и от изявленията на някои български митрополити по адрес на Борисов и ПП ГЕРБ, всеки средно интелигентен човек в нашата страна би си помислил това, което си е помислил и г-н Бойко Рашков, а именно, че такъв договор е сключен в устна форма.

ТРЕТО. Това, че Синодът е отправил pro forma енциклика, с която забранява на българските митрополити и клирици да участват в политически партии, или да ги подкрепят, няма абсолютно никакво значение. Тази енциклика масово не се съблюдава в диоцеза на Българската Патриаршия, също както масово не се съблюдават нито Свещените Канони, нито Устава на БПЦ. Никой не упражнява контрол за спазването на въпросната енциклика. А когато Doxologia Infonews информира, че тя някъде е нарушена, както бе нарушена от Пловдивския Митрополит г-н Николай, тогава Синодът характерно за него се покрива и нито коментира подобни нарушения, нито санкционира нарушителите.

ЧЕТВЪРТО. В отговор на заявеното от Старозагорския Митрополит Киприан, че „родната ни Църква винаги се е стремяла да подаде ръка на всичките си верни чеда без да се съобразява с политическите им пристрастия“, ние ще кажем, че това никак не е вярно. Самите митрополити се държат изключително пристрастно и делят българските граждани, като обръщат внимание най-вече на членове на ПП ГЕРБ, както и на хора, които разполагат с много финансови средства, да не кажем мутри и ченгета. Това е факт. От последните 20 години, Българската Патриаршия абсолютно по никакъв начин не е помогнала на българските граждани. Дори напротив. Тя непрекъснато проси държавни пари, получава ги, и ги прахосва за бетон и други (неприлични) неща. Българските граждани не са получили нито една стотинка, нито една филийка хляб от Българската Църква, която е длъжна да изпълнява своите три евангелски мисии, както го прави всяка една поместна църква в света. А трите мисии са: душеспасителна, просветителска и социална. Не може на Българската Църква непрекъснато да ѝ се раздават пари на калпак, а тя да не дава нищо на своите чеда. Това го има само в България, и никъде по света.

ПЕТО. Изключително погрешен и опасен ход от страна на Старозагорския Митрополит Киприан да тръгва по линията, прокарвана от Тома Биков, че едва ли не изявлението на г-н Бойко Рашков е гонение срещу Православната Църква в България, позовавайки се на комунистическата атеистична власт и ДС, давайки пример с убити и осъдени свещеници, заявявайки едва ли не, че ако се повдигне обвинение срещу даден митрополит, то тогава това ще бъде равносилно на гонение срещу Църквата. Може би някои митрополити има от какво да се притесняват, че се опитват да внушат на всички, че всяко едно действие срещу митрополити, е гонение срещу Църквата. Но може би г-н Киприан не знае, че митрополитите не са Църквата. Мина времето когато на българския народ му бе внушавано и той се поддаваше на внушенията, че едва ли не българските митрополити и клирици са святи, божествени, недосегаеми, безгрешни и т.н. Мина това време, Ваши Високопреосвещенства скъпи архиереи!

ШЕСТО. Некоректно е Митрополит Киприан да заявава: „Благочестивият държавник подкрепя вярата православна.“ Първо, нито му влиза в задълженията на държавника да подкрепя Православната вяра, нито се очаква това от него. Нима Митрополит Киприан намеква, че служебният вътрешен министър не подкрепя Православната вяра заради това, че е признал пред цялата общественост една болна истина, която никой държавник от страх не смееше да признае!? Що за наглост!

СЕДМО. Какво означава: „на вярващите сърца са и храмовете и манастирите“? Митрополит Киприане, вярващите хора в България имат предостатъчно храмове и монастири. Но къде сте вие, скъпи архипастири? Народът няма нужда от бетон, когато не получава никаква грижа и внимание от своите архипастири, които са се заключили в своите митрополитски домове и не се показват никъде. Освен да се сетят да заклеймят, разкритикуват или осъдят някоя и друга гражданска инициатива, за която те самите (архиереите) не са си мръднали и пръста да се потрудят.

ОСМО. В крайна сметка, Високопреосвещеният Митрополит г-н Киприан потвърди думите на г-н Бойко Рашков, че Синодът на БПЦ е изключително зависим от Бойко Борисов, който раздава пари на калпак срещу владишка подкрепа в негова полза. „Още веднъж благодаря за дарените ни средства за възстановяване на прекрасния ни Шипченския манастир от Министерския съвет с министър-председател г-н Бойко Борисов.“ – така звучат одиозните слова на Митрополит Киприан в изявлението му по-горе.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal