След усложнения от коронавирус се престави се в Господа Предстоятелят на Маланкарската сироправославна Църква Василий Мар Тома Павел II, Католикос на Изтока и Митрополит на Маланкара

In other languages: ML – ENRUS


Автор: Александър Иванов

На 12 юли 2021 след усложнения от коронавирус се престави в Господа Предстоятелят на Маланкарската сироправославна Църква Василий Мар Тома Павел II, Католикос на Изтока и Митрополит на Маланкара. Това съобщава calcuttadiocese.org.

Смъртта е настъпила в 02:35 ч. сутринта.

Предстоятелят от доста време е боледувал от рак на белия дроб. Въпреки че през февруари 2021 той се беше възстановил от COVID-19, Католикосът продължаваше да се лекува от постковид симптомите. През последните няколко дни той беше на апаратна вентилация.

Много обичана личност, той беше известен на всички като подкрепа за онеправданите и бедните. Негово Светейшество беше дарил наследствения си имот за строеж на домове за бездомни. Филантроп, Предстоятелят беше глас на социална справедливост и равенство.

Той наруши вековните традиции, като позволи на жените равноправно участие в управлението на църквата и енориите.

Покойният също е автор на 5 духовно-поучителни книги.

Негово Светейшество беше много почитан и обичан от паството си, особено заради разумното му и адекватно управление, и лидерските му качества, с които той пасеше стадото на Църквата. Католикосът поддържаше икуменически отношения с останалите църкви, както и сърдечно братство с техните лидери.

Бог да упокои душата му!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal