Скандалният сливенски свещеник Силвестър Янакиев в защита на агитацията от страна на Пловдивския Митрополит Николай да се гласува за Борисов и ПП ГЕРБ

Себеподобните се защитават.


Автор: Doxologia Infonews

Скандалният сливенски свещеник Силвестър Янакиев, за когото Doxologia Infonews отрази множество сигнали от възмутени и отвратени граждани и вярващи, които го обвиняват в много тежки престъпления и нарушения, реши да защити Пловдивския Митрополит Николай, който агитира да се гласува за Бойко Борисов и ПП ГЕРБ.

Янакиев направи това в своя публикация на страницата си във Facebook.

И тъй като Doxologia Infonews дава трибуна на множество отвратени и възмутени вярващи от Сливенска Епархия и въобще от цялата Българска Църква, които непрекъснато ни изпращат писма с обвинения срещу личността, поведението и действията на отец Силвестър Янакиев, заявявайки че се страхуват да излязат с имената си поради страх, че върху тях може да бъдат оказвани репресии и пр., нашата медия заслужи да бъде наречена от Янакиев – „жълто издание“. „Жълто издание“ е най-често срещаното оправдание, изказвано от хора, които са били разобличени публично чрез съответните медии.

Според свещеници от Пловдивска и Сливенска Митрополии, именно чрез протекцията на Пловдивския Митрополит Николай отец Силвестър не получи никакво наказание от Свещения Синод и от своя митрополит заради това, че грубо погази енцикликата на Свещения Синод, която категорично забранява участието на духовници в политически партии, както и агитирането за такива. Янакиев беше съучредител на политическа партия, след това водач на листата за 21 МИР-Сливен. Той непрекъснато агитираше във Facebook за ПП „ЧЕСТ“, а според различни сигнали е агитирал и своите енориаши в двора на сливенския Храм Света София, където служи.

За това брутално погазване на Свещените Канони и Устава на БПЦ, Силвестър не получи никакво наказание, в съответствие с уговорката между него и Пловдивския Митрополит Николай. Уговорката, според източниците ни, е била Митрополит Николай да защити отец Силвестър в Синода, а по-късно при агитацията на Митрополит Николай, отец Силвестър да се застъпи за него в социалните мрежи.

Уговорката се е изпълнила след като на 08 юли 2021 отец Силвестър се застъпи за Пловдивския Митрополит Николай, като го защити с публикация на стената си във Facebook.

От Doxologia Infonews за пореден път заявяваме: крайно време е Сливенският Митрополит Йоаникий да низвергне клирика Силвестър Янакиев! Ако Сливенският Митрополит Йоаникий продължава да се страхува, да се поддава на заплахи и натиск, и заради това да пренебрегва своите канонични задължения, то нека си подаде оставката като митрополит и Катедрата му да бъде заета от човек, който да си върши работата в полза на Църквата! Не може Църквата да спре да функционира заради това, че един митрополит е страхлив и неспособен да си върши работата и да озапти един свой клирик, заради когото имейл пощата на Doxologia Infonews се препълва, неможейки да поеме твърде многото сигнали срещу Силвестър.

В коментарите под публикацията си във Facebook, Янакиев благодари на Бойко Борисов за раздаваните пари на калпак, заявявайки, че „преди него, във Фонд Земеделие бяха ремонтирани над 100 джамии и …0 църкви. След като ГЕРБ дойдоха на власт, ремонтираните църкви са стотици…“.

Следва и пълният текст на публикацията на отец Силвестър Янакиев:

Клеветническа статия излезе и против Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. Излезе в същото жълто издание, в което излезязоха фалшивите обвинения по мой адрес. Няма да го спомена, за да не му правя реклама! Аз ще си потърся правата, гарантирани ми от закона, разбира се. Дядо Николай, както и моят митрополит, никога не коментират клеветите, писани по техен адрес. Сега видях репортажа… Владиката Николай не излиза то рамките на протокола в нито един момент, макар че е в близки приятелски отношения с Бойко Борисов още от времето, когато последният беше кмет на София. Всяка политическа партия, която пожелае да влезе при митрополит, се приема по този начин. Такъв е протоколът: Да се пожелае успех; да се кажат положителните неща, които са между Църквата и посочената партия; да се поставят нужните искания и т.н… Друг е въпросът, че други партии не са пожелали да отидат при митрополит. „Демократична България“, например, никога няма да отиде на такава аудиенция при Български митрополит. Защо ли? Отговорете си сами! Нашият митрополит, ако беше в пълно здраве, (сега има временни проблеми, заради възрастта), също би приел всеки, който пожелае преди изборите да отиде при него. Това е поредната провокация, имаща за цел дискредитиране на Църквата. Ще завърша с думите на Митрополит Николай: „Изберете партията, според делата ѝ!“ И, това не са негови думи, а думи на Господа (срвн. Мат. 7:16)

Припомняме, че съвсем наскоро отец Силвестър Янакиев публично се разграничи от своя Митрополит – Йоаникий Сливенски, отправяйки остри обвинения към него.

Припомняме също, че освен Пловдивския Митрополит Николай, за Борисов и партията му агитираха също Старозагорският Митрополит Киприан, Ловчанският Митрополит Гавриил, както и различни свещеници.

Важно е да припомним, че активисти от протестите с искания за оставка на Правителството „Борисов 3“, на главния прокурор Иван Гешев, и с искания за отстраняване на модела „Борисов“, които на 09 юли 2021 пред Президенството протестираха и срещу Свещения Синод на Българската Патриаршия с искания за оставка на Българския Патриарх Неофит и българските митрополити, свикване на Надюрисдикционен събор, избор на нов патриарх, реформа и деполитизация на БПЦ, са създали група във Facebook – ТЪРГОВЦИТЕ – ВЪН ОТ ХРАМА!“. В групата гражданите продължават да изразяват своето крайно възмущение и отвращение от българските митрополити и клирици, за които стана ясно, че са зависими от Бойко Борисов и неговата политическа партия „ГЕРБ“, и които си позволиха да агитират вярващите да гласуват за въпросната партия.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal