Синодът на Еладската Църква: Свободният избор за ваксинация е единственото научно тествано решение за спиране разпространението на COVID-19

In other languages: EL EN UKR


Превод: Йордан Георгиев

Постоянният Свещен Синод на Еладската Църква реши да изпрати Енциклика до вярващите християни, където препоръча хората да се ваксинират срещу коронавирус.

По време на заседанието Синодалните Архиереи обсъдиха хода на пандемията и необходимостта от ваксинация на населението.

Те също така решиха да насърчат своето паство да се ваксинира срещу коронавирус Covid-19.

Освен това те се съгласиха, че само Свещеният Синод трябва да говори по този въпрос като ще изрази мнението на Еладската Църква като цяло.

Целта е по този начин да се ограничат различните възгледи, които объркват вярващите както от страна на свещеници, така и от страна на митрополити.

Освен това, припомняме, че по време на заседанието присъстваха министърът на здравеопазването на Гърция г-н Василис Кикилиас и професор Сотирис Циодрас, които информираха Свещения Синод за хода на пандемията и необходимостта от ваксинация на населението.

Първо заседание на Постоянния Свещен Синод за месец юли (13/7/2021)

Решения на Постоянния Свещен Синод

Постоянният Свещен Синод реши:

а) Да се ​​изпрати до Свещената Архиепископия на Атина и до Свещените Митрополии на Еладската Църква съответната Енциклика до народа с цел информиране на вярващите за духовното и канонично учение на Църквата по въпросите на пандемиите, като се препоръчва молитвена бдителност и често съучастие в религиозния живот на Църквата.

б) Да препоръча още веднъж свободния избор за ваксинация като изключително и научно тествано решение за спиране разпространението на вируса.

в) Да припомни, че единственият орган за изразяване на възгледите на Еладската Църква по всички повдигнати въпроси е Постоянният Свещен Синод като постоянен „синодален глас“, а неговият представител, Високопреосвещеният Митрополит на Илион, Ахарнес и Петруполис г-н Атинагор е единственият изразител на неговите решения пред средствата за масова информация.

г) Да контролира и ограничи всеки безрасъден и самостоятелен глас, приписван на синодалното управление на Църквата и нейната многовековна канонична традиция, за да се избегне скандализирането на вярващите и застрашаването здравето на всички.

Източник: Εκκλησία της Ελλάδος

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal