Синодът на Еладската Църква назначи Екзарх Митрополит в Митрополията на Перистери

In other languages: EL


Автор: Йордан Георгиев

Вчера и днес, сряда 14 юли и четвъртък 15 юли 2021, Постоянният Свещен Синод на Еладската Църква се събра на своята 164-а синодална сесия, под председателството на Блаженейшия Архиепископ на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Йероним.

ПСС, поради административната празнота, възникнала в Свещената Митрополия на Перистери от безпомощност поради болест относно изпълнение на задълженията на Високопреосвещения Митрополит г-н Климент, одобри изменение на Регламент 263/2014 „Относно състава, компетентностите и функционирането на митрополитските съвети на свещените митрополии на Еладската Църква“, което предвижда, че в митрополии, чиито пастиреначалници (митрополити – Бел. прев.) временно не могат да изпълняват своите задължения и освен това не са назначили свой заместник, ще бъде назначаван Екзарх Митрополит като Председател на Митрополитския съвет за текущите административни нужди.

С други думи, Синодът назначава Екзарх Митрополит в Свещената Митрополия на Перистери, който да управлява Митрополията, докато боледуващия Митрополит на Перистери г-н Климент не се възстанови напълно. Ако неговото здравословно състояние значително се влоши с времето и не би имало надежда за неговото подобрение, то тогава се създава предпоставка за неговата смяна.

ΦΕΚ 13 Ιουλίου 2021 by Doxologia INFONEWS on Scribd

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal