Начало » Разни » COVID-19 » Синодът на Еладската Църква изпрати Енциклика до Архиереите „Църква и наука в борбата срещу пандемията“: Ваксината не противоречи на Учението на нашата Църква

Синодът на Еладската Църква изпрати Енциклика до Архиереите „Църква и наука в борбата срещу пандемията“: Ваксината не противоречи на Учението на нашата Църква

In other languages: EL


Автор: Йордан Георгиев

Днес Синодът на Еладската Църква публикува Енцикликата, която е изпратил до Свещената Архиепископия на Атина и Свещените Митрополии относно пандемията и ваксинацията, озаглавена: „Църквата и науката в борбата срещу пандемията“, съгласно решенията от последното заседание на Постоянния Свещен Синод.

Нашият Господ Иисус Христос подчертава необходимостта от медицинската наука като казва: „здравите нямат нужда от лекар, а болните;“ (Мат. 9:12), което означава, че когато тялото боледува, то има нужда от помощта на лекарите“, се подчертава в Енцикликата.

Енцикликата се позовава и на примерите на Свети Нектарий Егински, който малко преди смъртта си, не понасяйки болката, потърсил медицинска помощ в болницата „Аретейо“, където се преставя в Господа.

Но също така и от опита на Свети Лука Лекаря, Архиепископ Симферополски, който дарява и продължава след успението си да дарява със силата на Светия Дух на хората здраве на тялото, но и на душата.

Свети Порфирий Кавсокаливит беше издигнат преди всичко като Светия на болничните заведения, знаейки като никой друг болката на болящите, той е искал от хората да се молят за просветление на лекарите.

Всъщност Синодът подчертава, че сега човечеството разполага с ваксината, „която е способна да изгради стена в разпространението на пандемията. Свещеният Синод на Еладската Църква, знаейки, че ваксинацията представлява огромен акт на отговорност към ближните, препоръчва на всички, след консултация със своя лекар да използва този дар Божий, за да се защитим себе си, но и всеки човек „за когото Христос умря“(Рим. 14:15).

Свещеният Синод наистина иска да увери всички, че тази ваксина не противоречи на агиографското, отеческо и канонично учение на нашата Света Църква“.

Свещеният Синод за пореден път призовава „да не се слушат гласовете, които предизвикват объркване и разделение, особено от социалните медии, на които „липсва научност, но и църковен дух“. Всичко това противоречи на молбата на нашия Господ по време на Неговата Архиерейска молитва „да бъдат всички едно“ (Ин. 17:21)

Нашият Създател за да облекчи страданията на хората от болестите, ни даде медицинската наука и лекарствата. Във Ветхия Завет пророк Исаия с помощта на медицината по онова време, изцели Езекия“.

Така и днес, Църквата се доверява на научната общност на лекарите, която денем и нощем се бори за освобождението на хората от смъртоносната пандемия. С Божието просветление и усилията на научните изследователи, човечеството вече разполага с ваксината, която е в състояние да изгради една стена в разпространението на пандемията. Надеждата се е увеличила за връщане към нормалността, но преди всички за безпрепятственото съучастие в Божестените Тайнства на нашата Църква, с кулминацията на Тайнството на Божествената Евахаристия“.

От Синода призовават „всички християни към пълна молитвена мобилизация, тъй като за християните молитвата представлява оръжие, както и всички заедно да спазваме медицинските указания и с помощта на научните постижения да изчезне пандемията и мириса на смъртта от човечеството. И така всички заедно да прославяме Предводителя на нашата вяра, Иисус Христос, Който дойде на този свят „за да имат (човеците) живот, и да имат в изобилие“ (Ин. 10:10)“, се казва в Енцикликата на Еладската Църква, гласувана и подписана от всички членовете на Постоянния Свещен Синод.

Оригиналните копия на Енцикликата са разпратени до всички Архиереи от Главния секретар на Синода, Ореонски Епископ Филотей.

Източник: orthodoxtimes.gr

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal