Свещеният Синод на Еладската Църква разпространява брошури в храмовете: „Християните ни питат за ваксината, а лекарите ни отговарят“

In other languages: EL


Автор: Йордан Георгиев

Свещеният Синод на Еладската Църква от няколко дена разпространява във всички храмове на територията на Гърция брошура от четири страници със заглавие: „Свещеният Синод на Еладската Църква към народа: Християните ни питат за ваксините, а лекарите ни отговарят“.

Припомняме, че във вторник на 13 юли 2021, по време на заседанието на Постоянния Свещен Синод, присъстваха също министърът на здравеопазването г-н Василиос Кикилиас и професорът от Медицинския факултет на Атинския университет г-н Сотирис Циодрас. Тогава Негово Блаженство Архиепископът Атина и на цяла Гърция г-н Йероним II заяви, че има много въпроси, изразяващи притеснения у духовенството и вярващите християни относно хода на пандемията и употребата на новите ваксини срещу Covid-19.

Синодът на Еладската Църква е събрал всички поставени въпроси от вярващите в енорийските храмове. След това е разгледал всички въпроси и ги е редуцирал до 12 въпроса. Това са въпросите, които найчесто били задавани на свещениците. На всички въпроси е отговорено от медицинските специалисти, вкл. и от здравния министър г-н Кикилиас и проф. Циодрас. Въпросите и отговорите са в писмен вид под формата на брошура. Брошурите са разпратени до Свещената Архиепископия на Атина и Свещените Митрополии, които от своя страна са поставили на видно и достъпно място във всички храмове. По този начин вярващите християни ще се запознаят с тях.

Целта е да се насърчи драстично ваксинацията и да се противодейства на антиваксърите, които разпространяват фалшива, лъжлива, антихристиянска и опасна за здравето на хората информация. Това е част от човеколюбивия ангажимент на Църквата, която като грижовна и отговорна майка се опитва да предпази своите чеда от преждевременна, а в някои случаи и от мъчителна смърт, вследствие на коронавирусната инфекция.

Представяме ви зададените от вярващите въпроси с получения от лекарите отговор:

Християните ни питат за ваксината, а лекарите ни отговарят

 1. Поставих си и двете дози от ваксината. В този случай, каква защита имам от Делта мутацията? Всички ваксини (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) предлагат висока защита за предотвратяване на сериозни заболявания, интубация и смърт, както и за вероятността някой да боледува и да бъде хоспитализиран. Тази висока защита се отнася и за Делта мутацията.
 2. Тъй като съм си поставил и двете дози от ваксината, ще трябва ли да си поставя трета или четвърта доза след няколко месеца? Все още не знаем дали напълно ваксинираните лица ще се нуждаят от бустерни дози от ваксината срещу COVID-19, защото все още изучаваме колко дълго трае имунитетът както след преболедуването, така и след ваксинацията. В допълнение, повишеното присъствие на мутации може да повлияе на честотата на отпускане на бустерните дози.
 3. Ако се разболея от коронавирус, въпреки че съм бил ваксиниран, съществува ли риск да се нуждая от интубация? Към днешна дата почти всички пациенти на интензивно отделение са неваксинирани. Ваксинацията значително намалява риска от развитие на сериозно вирусно заболяване, интубация и прием в интензивно отделение. Рядко се случва напълно ваксиниран човек да се разболее сериозно и да бъде хоспитализиран, а когато това се случи, съществува и придружаващо заболяване.
 4. Основният аргумент на някои възражения е, че ваксината съдържа ембрионални клетки и когато приемеш ваксината, това е като да убиеш ембриона, за да живееш ти. Трябва да бъде изяснено от учените по отношение на съставките, които се съдържат във ваксината. Много от християните са объркани. Има и лекари, които не са съгласни. И накрая, ембрионалните клетки използват ли се във ваксините? Нито една от използваните у нас ваксини срещу COVID-19 не съдържа ембрионални клетки. По-конкретно, ембрионални клетъчни линии (не ембрионална тъкан) понякога се използват в процеса на производство на ваксини, включително ваксини срещу COVID-19. Ембрионалните клетъчни линии са получени от ембрионални тъкани при терапевтично прекъсване на бременността и са получени в продължение на десетилетия (1960, 1973, 1985). Оттогава тези клетки се възпроизвеждат в лабораторията и се отстраняват, преди да приключи производството на съответните ваксини. И така, не се поставя въпросът за християнска етика относно използването на ваксини, които спасяват животи.
 5. Има ли контрол върху личността чрез ваксината? Ваксината не засяга личността на ваксинираното лице.
 6. Съдържа ли ваксината магнетизъм или наночастици, или „чип“? Ваксините срещу COVID-19 не съдържат микрочипове. Това са нереалистични теории, основани на кампания за дезинформация в интернет пространството. Наночастиците покриват молекули на иРНК (информационна рибонуклеинова киселина), които бързо се елиминират от организма. Съставките на ваксините са изброени в листовката на продукта.
 7. Ще има ли смъртоносни странични ефекти при ваксинираните през следващите години? Настоящите данни показват, че коронавирусните ваксини срещу SARS-CoV-2 са безопасни. От всички известни ваксини, прилагани в детска възраст, не се съобщава за смъртоносни (фатални) странични ефекти от десетилетия. В края на краищата, компонентът (антигенът) на ваксините се унищожава от самия организъм, веднага щом предизвика производството на антитела, които ни помагат да се защитим. Повечето нежелани реакции на ваксината се появяват през първите няколко седмици след приложението им; те са леки и краткотрайни и не се наблюдават при всички.
 8. Много млади двойки идват и питат дали трябва да си поставят ваксината, защото лекарят им е казал: „Ако искате да имате деца, не трябва да си поставяте ваксината“. Каква е истината? Не съществува опаснот за раждане на дете от ваксината. Не се съобщава за нежелани ефекти от ваксината върху фертилитета при мъжете и жените. Проучванията показват, че иРНК ваксините могат да се прилагат безопасно по време на бременност и кърмене, тъй като не се счита, че застрашават бременната жена или плода (ембриона), тъй като това не са живи атенюирани ваксини. Имформационната РНК във ваксината бързо се разгражда от нормалните клетъчни процеси и не навлиза в клетъчното ядро.
 9. Ваксините в експериментален етап ли са? Ваксините се тестват преди да бъдат лицензирани от хиляди доброволци и след като бъдат ефективни и безопасни, се предоставят на широката общественост. Към днешна дата в света са приложени 3 510 000 000 дози ваксини.
 10. Какви са разликите между иРНК ваксините и „традиционните“ ваксини? В „традиционните“ ваксини се използват цели микроорганизми (микроби / вируси), мъртви или с намалена инфекциозна активност. ИРНК ваксините приличат като пощальон, който пренася информация в човешкия организъм, за да изработи малка протеинова част от вируса, шипов протеин, който след това ще доведе до производството на защитни антитела.
 11. Как е възможно да се произведе ефективна и сертифицирана ваксина за толкова кратко време? Пандемията, като обща заплаха за човечеството, допринесе за глобалното сътрудничество на учени и изследователски центрове, финансирани за внедряване на една иновативна технология за производство на ваксини, която е тествана върху стотици хиляди доброволци. От само себе си се разбира, че етапите на оценка на ефективността и безопасността на ваксините и компетентните контролни механизми никога не се заобикалят, тъй като производството на ваксини винаги трябва да отговаря на тези два основни параметъра: ефикасност и безопасност.
 12. Съществува лечение на пациенти с антитела. В Гърция има ли такова лечение? Защо да не се използва при по-голям брой болни? Към днешна дата няма ефективно лечение за COVID-19. Усилията за лечение на болестта включват приложение на антитела (γ-глобулин, моноклонални), които са прилагани в някои случаи у нас, но без без да представляват лечение за болестта.

Припомняме също, Свещеният Синод на Еладската Църква публикува Енциклика, която изпрати до Свещената Архиепископия на Атина и Свещените Митрополии по въпроса за пандемията и справянето с нея, озаглавена „Църквата и науката в борбата срещу пандемията“, съгласно решенията от предишното заседание на Постоянния Свещен Синод на Еладската Църква.

Нашият Господ Иисус Христос подчертава необходимостта от медицинската наука като казва: „здравите нямат нужда от лекар, а болните;“ (Мат. 9:12), което означава, че когато тялото боледува, то има нужда от помощта на лекарите“, се подчертава в Енцикликата.

Така и днес, Църквата се доверява на научната общност на лекарите, която денем и нощем се бори за освобождението на хората от смъртоносната пандемия. С Божието просветление и усилията на научните изследователи, човечеството вече разполага с ваксината, която е в състояние да изгради една стена в разпространението на пандемията. Надеждата се е увеличила за връщане към нормалността, но преди всички за безпрепятственото съучастие в Божестените Тайнства на нашата Църква, с кулминацията на Тайнството на Божествената Евахаристия“.

От Синода призовават „всички християни към пълна молитвена мобилизация, тъй като за християните молитвата представлява оръжие, както и всички заедно да спазваме медицинските указания и с помощта на научните постижения да изчезне пандемията и мириса на смъртта от човечеството. И така всички заедно да прославяме Предводителя на нашата вяра, Иисус Христос, Който дойде на този свят „за да имат (човеците) живот, и да имат в изобилие“ (Ин. 10:10)“, се казва в Енцикликата на Еладската Църква, гласувана и подписана от всички членовете на Постоянния Свещен Синод.

Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος by Doxologia INFONEWS on Scribd

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal