Свещеникът и мюфтията в Хасково заедно пиха кафе на толерантността за Курбан Байрама и Илинден | СНИМКИ


Мюсюлманите честват Курбан Байрам днес. Заради пандемията на много места по света все още вярващите не са се върнали в джамиите. Така е в Хасково, където молитвата се проведе на стадион пред огромно мнозинство мюсюлмани.

След това традиционно „кафе на толерантността“ по повод на празниците Курбан байрам и Илинден, изпиха в центъра на Хасково отец Златко от православния храм „Св.Архангел Михаил“ и новият районен мюфтия Ерхан Реджеб.

Курбан Байрам е вторият голям празник за мюсюлманите след Рамазан. Той се отбелязва в паметна жертвоприношението на пророка Ибрахим и е посветен на силата на вярата. Който има възможност, коли животно и раздава част от месото на бедните.

Честитки за празника на българските мюсюлмани

Президентът Румен Радев поздрави българската мюсюлманска общност по повод празника Курбан байрам, който настъпва днес.

Държавният глава пожела на мюсюлманите в България здраве и дни, изпълнени с искрено разбирателство, удовлетворение и успехи.

„Народът ни е показвал удивителната сила на своя дух, когато е поставял разбирателството между българите и обичта към България над кризите и различията, подчертава президентът. Доказаната мъдрост и нравствената сила на българския народ ще продължават да са енергия за националното единство, достойнство и просперитет“, отбелязва още в приветствието си към българските мюсюлмани президентът Румен Радев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също изпрати поздравителен адрес към българските мюсюлмани.

„Разбирателството и взаимното уважение са най-ярките белези на едно модерно общество. А в дни като днешния, когато си честитим празниците Свети Илия и Курбан Байрам, най-ясно личи, че само обединени и заедно можем да преодоляваме предизвикателствата пред страната ни. Пожелавам на всички здраве и спокойни дни“, казва Борисов.

И още за празника…

Районният мюфтия на Разград Мехмед Аля отправи пожелание хората да бъдат по-състрадателни и милостиви. Това, което искаме за себе си да поискаме и за ближния си, да си помагаме един на друг без разлика на вяра и етническа принадлежност. Да бъдем по-добри и по-щедри не само по време на празниците, а да бъдем хора във всеки един момент от живота си, каза Аля пред БТА.

Курбан байрам е свързан със семейните ценности, уважението между родители и деца, и символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението. Свещеният за мюсюлманите празник започва днес и се отбелязва в продължение на четири дни, посочи още районният мюфтия.

В деня преди байрама се раздават домашни питки и халва, с което се почита паметта на починалите близки. Този ден, предизвестяващ настъпването на празника се нарича „Арифе“.

Самият празник започва с байрамска молитва. Тя се предшества от обичайната сутрешна молитва – сабах намаз, а времето между двете се запълва с произнасяне на хутбе (проповед), разказа районният мюфтия. Той подчерта, че по време на проповедите имамите ще разкажат за смисъла на един от най-големите мюсюлмански празници, ще говорят за взаимоотношенията и взаимопомощта между хората, за състраданието и милостините, и за добротата, която е необходима в тези тези трудни времена.

Байрамският намаз във всички молитвени домове в региона ще се изпълнява при спазване на противоепидемичните мерки. Вярващите, които ще присъстват на молитвата ще са задължително с маски. Не можем да спрем хората да се ръкостискат или да целуват ръка на по-възрастните, но им препоръчваме заради обстановката да не го правят, каза Аля.

По думите му един от основните принципи на ислямската религия е да защитава човешкия живот, затова призова вярващите да проявят търпение, воля и разбиране, да бъдат отговорни към самите себе си и да пазят хората около тях.

Основна традиция на Курбан байрам е пренасянето на животни в жертва за здраве, успех и благополучие. Курбанът се разделя на три части. Една част от месото се оставя за семейството, с другата се нагостяват близки, приятели и познати, а третата се раздава на нуждаещи се хора, независимо от етническата им принаделжност, каза още районният мюфтия на Разград.

Той поясни, че най-важният момент на празника е по-заможните да обгрижват нуждаещите се – болни и възрастни, сираци и хора в материално затруднение. Аля добави, че както всяка година и тази жители на областта, които имат възможности са дарили средства за закупуване на животни. Месото от курбаните ще бъде раздадено в първия ден на байрама на социално слаби и изпаднали в нужда при спазване на всички санитарни изисквания.

За Курбан байрам се завърнаха много наши изселници в Турция и работещи в Западна Европа, които съчетават празника с летните отпуски.

Източник: dnes.dir.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal