Света Марина: Велик празник на Православието, утре, 17 юли

In other languages: GR


Молитва към Света Великомъченица Марина

О, Света Марино, дево и мъченице, славна Христова невесто! Ето, ние със сълзи прибягваме към тебе, гореща ходатайка за нас пред Бога, целуваме иконата ти с вяра и любов, и чрез тебе умоляваме Бога, Който е дивен в Своите светии!

Чуй молитвите ни и ни избави от връхлитащите ни скърби и беди в този временен живот и изпроси от Христа Бога за нас опрощение на греховете и живот в бъдещия век!

Измоли от Господа мир за света, единство във вярата, мъдрост за началниците, ревност за свещенослужителите, смирение и послушание за пасомите, мирни старини за възрастните, целомъдрие за младите, християнско възпитание за децата и юношите, изцерение за болните, примирение за враждуващите, помощ и защита за всички православни християни!

Избави ни от коварствата на дявола и се помоли на Пресвета Богородица да ни вземе под своя крепък покров. Заедно с Ангела Пазител бди над всяка християнска душа и не допускай да станем за радост на бесовете, понеже сме провинени в много и различни грехове!

О, достохвална девомъченице Марино! Още те молим да ни даруваш съкрушение на сърцето, та с умиление и постоянство да пристъпваме към Светото Причащение с Тялото и Кръвта Христови, не за осъждане и погибел, а за здраве и спасение. И така, чрез твоето застъпничество и помощ, Христос Бог по Своето милосърдие, да ни даде да поживеем спокоен и добродетелен живот, а след това да ни удостои да застанем отдясно Нему. Амин!

Чудото на Света Марина от остров Андрос

Много са чудесата, извършени от великата светица-закрилница и помощница на страдащите света Марина. И днес има свидетелски разкази, потвърждаващи помощта й за хора, които с вяра и упование са прибягвали към нея.

В семейството на Васос Василиу от Лимасол, Кипър, се случило нещастие. Синът му Андреас спешно се нуждаел от операция за присаждане на костен мозък. След дълго време на търсене, продължило две години (от 2000 до 2002 г.) включително на призиви за помощ по телевизията се намерил донор. Операцията трябвало да бъде извършена в САЩ, в болницата МД Андерсън, Хюстън.

Родителите на малкото момче отправяли ежедневни молитви към Господа, Пресвятата Му Майка и към всички светии за помощ, с надеждата операцията да бъде успешна и детето им да оздравее. Малко преди да заминат за Америка, узнали за чудесата, които върши св. Марина за болните хора. Някой им казал, че на остров Андрос има прочут манастир, посветен на светицата. Тъй като нямали време да го посетят, се обадили на игумена архимандрит Киприан с молба да се помоли от тяхно име на св. Марина за здравето на сина им. Той ги уверил, че ще се помоли самата св. Марина да бди над него при операцията.

Семейството пристигнало в САЩ и денят на операцията настъпил. Внезапно в операционната влязла една жена, която казала, че също е хирург и помолила да присъства в качеството на помощник. Първоначално лекарят-хирург отказал, като се основал на правилника на болницата да не се допускат външни лица при операция. Но непознатата лекарка настоятелно молила за това, като демонстрирала такова познаване на клиничния случай и практиката си в хирургията, че убедила лекаря в своята вещина и той я допуснал да присъства.

В хода на операцията непознатата помогнала много със знания и опит и всичко приключило с успешен край. Американският хирург уведомил родителите на момчето за това и изразил учудване, че са дошли да го оперират чак зад океана, след като в родината си имат такива талантливи хирурзи като лекарката, която са довели със себе си.

На свой ред родителите били смаяни, че някой техен лекар-сънародник е дошъл инкогнито да помогне на техния син в Америка. Най-вероятно, предположили те, след като случаят им добил известност чрез телевизията, някоя лекарка от Кипър или Гърция е решила да дойде тук, без да ги уведоми. И отишли на рецепцията, за да видят данните, която тя е оставила при регистрацията си.

Какво било огромното им изумление, като прочели името в книгата. Там било написано – „Марина от Андрос“. След много време, изпълнено с щастие, удивление и смайване те благодарили от все сърце на милостивата светица Марина, която чула молитвите на игумена архимандрит Киприан и се притекла на помощ с личното си участие в операцията.

Още щом се върнали в Кипър, семейство Василиу направили това чудо обществено достояние пред всички медии, като споделили, че в знак на благодарност ще посещават всяка година манастира на св. Марина на о. Андрос.

Настоящата история стана известна благодарение на пенсионираната лекарка г-жа Спиридула Кириакопуло, както и на игумена и на братството на манастира „Света Марина“ на о. Андрос.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal