САЩ: Първа международна среща на върха за религиозна свобода


Вашингтон е домакин на първата международна среща на високо равнище за религиозна свобода (IRF) от 13 до 15 юли. Събитието се организира от повече от 40 организации, представляващи различни религии, ангажирани в подкрепата на религиозната свобода, включително Католическата епископска конференция (Usccb).

Монсеньор Дейвид Дж. Малой, председател на Епископския комитет за международно правосъдие и мир приветства инициативата, тъй като има за цел „да повиши осведомеността относно религиозната свобода в Съединените щати и да обедини широка коалиция които ще работят заедно за тази кауза по целия свят”. В изявлението си той припомня данни на изследователския център за религия и обществен живот Pew Forum on Religion & Public Life, според който 83 процента от приблизително 7-те милиарда души по света днес живеят в страни със силна правителствена или социална враждебност към религията“. „Всяка култура, нация, религия или политическа система – заключава монсеньор Малой – трябва да се стреми към по-добра защита на религиозната свобода, която е жизненоважно човешко право“.

В нота за срещата, Католическата епископска конференция на САЩ заявява, че се „гордее със спонсоризирането на инициативата“, както и с участието на кардинал Тимъти Долан, председател на Епископския комитет за религиозна свобода, който ще бъде сред лекторите на 15 юли на тема „Надежда за бъдещето: гражданско общество и американско глобално и многостранно лидерство“.

„Срещата на върха, която ще се проведе в смесен формат – физическо и онлайн присъствие – ще свърже ресурси и поддръжници на религиозната свобода, давайки глас на личните свидетелства на жертвите на преследване и ограничения поради вярата“, се чете в уебсайта на събитието. Целта на организаторите е да „получат политическа подкрепа на религиозната свобода в света“, създавайки „силна международна коалиция, която действа в тази област на глобално ниво и която да повишиосведомеността на гражданското общество и правителствата по този въпрос“.

По време на тридневната среща ще бъдат анализирани множество теми, включително: защитата на бежанците; преследванията в Нигерия; възходът на технологиите за преследване; религиозната дискриминация; нарастването на религиозните национализми. Сред поканените лектори се открояват Нанси Пелоси, председател на Камарата на САЩ; Майк Помпео, бивш държавен секретар на САЩ, и гръцкият православен архиепископ на Америка Елпидофорос.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal