Румънският вицепремиер Дан Барна и Румънската Патриаршия: Партньори в насърчаването на ваксинацията срещу COVID-19


Румънският вицепремиер Дан Барна заяви, че ще предложи на премиера Флорин Къцу партньорство между правителството и Румънската православна църква за ваксинационата кампания срещу КОВИД-19, отбелязвайки, че в Гърция след подобен ход нивото на имунизация е достигнало 50 процента, предаден Аджерпрес.

Според Барна няма друг вариант освен ваксинацията, за да не се стигне до ситуацията да бъдат наложени ограничителни мерки на неваксинираните лица, като ограничен достъп до търговските пространства или други зони в случай на увеличаване на заболеваемостта.

„Действителността наоколо нас ни показва, че ще дойде четвърта вълна и трябва да бъдем колкото се може по-добре подготвени и именно в този контекст посланието е много ясно: няма друг вариант освен ваксинация (…) Мисля, че сега е моментът да говорим много ясно и ще предложа на премиера на ниво правителство да имаме диалог с Румънската православна църква и партньорство за ваксинацията“, заяви Барна.

Той даде пример с Гърция, където по думите нивото на ваксинация е преминало 50 процента, след като Гръцката православна църква е подкрепила ваксинационната кампания.

„Вярвам в мъдростта на нашия патриарх и останалите йерарси в Православната църква, че е време това послание да бъде дадено, именно за да разберат румънците колко е важно да се ваксинираме, за да не влезем отново в един период, от който мислехме, че сме излезли“, посочи вицепремиерът.

От своя страна говорителят на Румънската патриаршия Василе Банеску заяви, че Румънската православна църква е изразявала многократно „благосклонната си, естествена и ясна“ позиция спрямо ваксинацията по време на пандемия, подтиквайки вярващите да възприемат наистина сериозно болестта, да се информират от достоверни източници и да се консултират с лекари, за да си изградят „коректно обоснован избор“.

Източник: БТА

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal