Румънската Патриаршия награди с отличия създателите на макетите на Националната Катедрала в Букурещ | СНИМКИ

In other languages: RO


Автор: Йордан Георгиев

В петък, 09 юли 2021, на мястото на Катедралата Спасение на нацията в Букурещ беше представен нов модел на архитектурния ансамбъл, чийто централен елемент ще бъде най-представителното място за поклонение на Румънската Православна Църква.

Този модел, направен по желание и с финансовата подкрепа на г-н Мариан Пандилика, от Валентин Захария, е изработен от кибритени клечки и други специални материали като отразява актуализирания архитектурен план на Националната Катедрала. Всъщност г-н Валентин Захария преди време беше направил още два модела на Катедралата, които е дарил на Румънската Патриаршия. Поради сложността на детайлите, реализацията на третия модел отне около година и половина, за разлика от предишните два проекта за изпълнението, на които беше необходим период от около две години.

Двамата творци, които направиха възможно това постижение, получиха в същия ден от Негово Блаженство г-н г-н Даниил, Патриарх на Румънската Православна Църква, почетна грамота „Свети Апостол Андрей, покровител на Румъния“, значки с Националната Катедрала, но също и покана за участие в първата Божествена Литургия, която ще бъде отслужена на святото място след приемането на техните архитектурни творби. Отличията бяха предадени от Патриаршеския административен Викарий отец Йонуц-Габриел Кордунеану.

Трите модела, направени от г-н Валентин Захария, ще бъдат изложени в точния момент в Националния катедрален музей и в други представителни църковни сгради.

Източник: ziarullumina.ro

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal