Начало » Разни » COVID-19 » Престави се в Господа от сърдечен арест заразеният с COVID-19 Митрополит на Киншаса Никифор

Престави се в Господа от сърдечен арест заразеният с COVID-19 Митрополит на Киншаса Никифор

In other languages: EL EN


Автор: Йордан Георгиев

На 27 юли 2021 късно вечерта, се престави в Господа на 72-годишна възраст заразеният с коронавирус Митрополит на Киншаса, Ипертим и Екзарх на Централна Африка г-н Никифор, малко след като беше транспортиран по въздух от Конго до солунската болница „Папаниколау“.

Митрополит Никифор е пристигнал в солунската болница „Папаниколау“ около 21:00 ч. След около час, откакто е хоспитализиран той внезапно получава сърдечен арест, в следствие на усложнения от коронавируса. След около 23:20 ч. е издъхнал.

Припомняме, че по подобен начин издъхна и Митрополитът на Лангадас г-н Йоан, който вследствие на коронавирусната инфекция получава сърдечнο-респираторен арест и по-малко от час след това издъхна.

След като днес беше транспортиран от Конго до Солун и настанен в интензивното отделение на солунската болница „Папаниколау“, заразеният с коронавирус Митрополит на Киншаса г-н Никифор Микраянанитис се престави в Господа от сърдечен арест“, написа на Facebook страницата си Архимандрит Тимотеос Илиакис от Митрополията на Неа Йония, Еладска Църква.

Малко преди това, брат му по плът г-н Василис Констандину написа във  Facebook: „Преди малко се престави се в Господа, моят брат, мисионерът Митрополит на Киншаса г-н Никифор. Пресвета Богородица държи в ръцете си святата му душа. Приятен рай, Владико. Вчена ти памет. Бедните деца на Африка са ти признателни“.

Патриархът на Александрия и на цяла Африка г-н г-н Теодор II малко след като научи за тъжната вест, отслужи Свещен Трисагий за упокоение на душата на Митрополит Никифор.

Накрая Патриарх Теодор заяви: „тръгна си един забележителн служител на Патриаршията и една изключителна фигура на Църквата“.

Бог да го прости! Царство му небесно!

Кратка биографична справка

Митрополит Никифор (в света Георгиос Констандину) е роден в Солун през 1949 г.

След завършване на Практическия лицей в Солун учи в църковната подготвителна школа в Солун между 1967 и 1969.

През 1975 г. завършва Богословския факултет на Аристотелския университет, а през 1999 г. е удостоен с докторска степен от Катедрата по теология на същия факултет.

През 1971 г. е постриган за монах в Свещения Патриаршески и Ставропигиален Монастир на Света Троица Дзангаролон, край Ханя. Ръкоположен е за дякон на 22 август същата година.

През 1977 г. той се оттегля в Света Гора, назначен е за професор в Църковната академия „Атониада“, а след това и за заместник-директор на школата. През 1988 г. по предложение на Свещения Кинотис е назначен от Вселенската Патриаршия за директор.

През 1978 г. е ръкоположен за презвитер от Преосвещения Родостолски Епископ г-н Хрисостом, а удостоен с архимандритско достойнство от Митрополита на Йерисос и Света Гора г-н Никодим.

През 1997 г. напуска Школата „Атониада“, и след покана на Блаженейшия Архиепископ на Тирана и на цяла Албания г-н г-н Анастасий поема организацията на първия Църковен лицей в Аргирокастрон.

От 2006 г. участва в администрацията на Православния университет на Конго „Свети Атанасий Атонски“, където и преподава.

Той е автор на много научни изследвания, участвал е в различни конференции както в Гърция, така и в чужбина.

На 7 октомври 2010 г., по предложение на Негово Божествено Блаженство Патриарха на Александрия и на цяла Африка г-н г-н Теодор II е избран от Свещения Синод за Митрополит на Централна Африка.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal