Престави се в Господа от сърдечен арест заразеният с COVID-19 Митрополит на Киншаса Никифор

In other languages: EL EN


Автор: Йордан Георгиев

На 27 юли 2021 късно вечерта, се престави в Господа на 72-годишна възраст заразеният с коронавирус Митрополит на Киншаса, Ипертим и Екзарх на Централна Африка г-н Никифор, малко след като беше транспортиран по въздух от Конго до солунската болница „Папаниколау“.

Митрополит Никифор е пристигнал в солунската болница „Папаниколау“ около 21:00 ч. След около час, откакто е хоспитализиран той внезапно получава сърдечен арест, в следствие на усложнения от коронавируса. След около 23:20 ч. е издъхнал.

Припомняме, че по подобен начин издъхна и Митрополитът на Лангадас г-н Йоан, който вследствие на коронавирусната инфекция получава сърдечнο-респираторен арест и по-малко от час след това издъхна.

След като днес беше транспортиран от Конго до Солун и настанен в интензивното отделение на солунската болница „Папаниколау“, заразеният с коронавирус Митрополит на Киншаса г-н Никифор Микраянанитис се престави в Господа от сърдечен арест“, написа на Facebook страницата си Архимандрит Тимотеос Илиакис от Митрополията на Неа Йония, Еладска Църква.

Малко преди това, брат му по плът г-н Василис Констандину написа във  Facebook: „Преди малко се престави се в Господа, моят брат, мисионерът Митрополит на Киншаса г-н Никифор. Пресвета Богородица държи в ръцете си святата му душа. Приятен рай, Владико. Вчена ти памет. Бедните деца на Африка са ти признателни“.

Патриархът на Александрия и на цяла Африка г-н г-н Теодор II малко след като научи за тъжната вест, отслужи Свещен Трисагий за упокоение на душата на Митрополит Никифор.

Накрая Патриарх Теодор заяви: „тръгна си един забележителн служител на Патриаршията и една изключителна фигура на Църквата“.

Бог да го прости! Царство му небесно!

Кратка биографична справка

Митрополит Никифор (в света Георгиос Констандину) е роден в Солун през 1949 г.

След завършване на Практическия лицей в Солун учи в църковната подготвителна школа в Солун между 1967 и 1969.

През 1975 г. завършва Богословския факултет на Аристотелския университет, а през 1999 г. е удостоен с докторска степен от Катедрата по теология на същия факултет.

През 1971 г. е постриган за монах в Свещения Патриаршески и Ставропигиален Монастир на Света Троица Дзангаролон, край Ханя. Ръкоположен е за дякон на 22 август същата година.

През 1977 г. той се оттегля в Света Гора, назначен е за професор в Църковната академия „Атониада“, а след това и за заместник-директор на школата. През 1988 г. по предложение на Свещения Кинотис е назначен от Вселенската Патриаршия за директор.

През 1978 г. е ръкоположен за презвитер от Преосвещения Родостолски Епископ г-н Хрисостом, а удостоен с архимандритско достойнство от Митрополита на Йерисос и Света Гора г-н Никодим.

През 1997 г. напуска Школата „Атониада“, и след покана на Блаженейшия Архиепископ на Тирана и на цяла Албания г-н г-н Анастасий поема организацията на първия Църковен лицей в Аргирокастрон.

От 2006 г. участва в администрацията на Православния университет на Конго „Свети Атанасий Атонски“, където и преподава.

Той е автор на много научни изследвания, участвал е в различни конференции както в Гърция, така и в чужбина.

На 7 октомври 2010 г., по предложение на Негово Божествено Блаженство Патриарха на Александрия и на цяла Африка г-н г-н Теодор II е избран от Свещения Синод за Митрополит на Централна Африка.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal