Празникът на Свети Софроний Есекски в столичния Храм Свети Наум Охридски в кв. „Дружба“ | СНИМКИ


За първи път тази година тържествено бе отбелязан празникът на св. Софроний Сахаров, исихаст и богослов, един от великите старци – подвижници на 20 век.

Старецът Софроний (Сахаров) (1896-1993) е познат като духовно чедо и житиеписец на обичания в целия православен свят свети Силуан Атонски и като основател на манастира „Св. Йоан Предтеча“ в графство Есекс, Великобритания.

Богослови и църковни писатели го определят като „вселенско събитие, поразяващо с вселенския мащаб на своето слово“. Негови книги са преведени на повече от двадесет езика и се разпространяват по всички земни континенти. Те предизвикват голям отзвук сред най-широки кръгове читатели – започвайки от такива, които нямат никаква представа и понятие от богословие, до хора с най-високо ниво на академични интереси и водещи учени в западни университети.

Той бе причислен към новоканонизираните атонски старци на 27.11.2019 година от Вселенската патриаршия и бе официално вписан в диптисите на светците.

В чест на св. Софроний, на 11 юли, датата на неговото успение, бе отслужена архиерейска света Литургия в столичния храм „Св. Наум Охридски“, кв. „Дружба“. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение взеха участие протойерей Илия Манолов, свещеник Владимир Гълъбов от храмовото духовенство, свещеник Лука Китин, свещеник Гавриил Николов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

За благолепната богослужба допринесе изпълнението на хор „Св. Наум Охридски“, ръководен от д-р Андрей Касабов – на дясната певница, и Стоян Янъков на лявата.

В чест на новопросиялия светец на богослужението бе изпълнена специално написаната служба в негова чест, поместена в книга. В изданието, съставено от йеромонах Атанасий от Зографския манастир има служба и житие на св. Софроний.

Всички песнопения – „подобни“ стихири, седални, трапари и др. са съставени по оригиналните метрически първообрази на св. Йоан Дамаскин, св. Роман Сладкопевец и другите мелотворци на Църквата. Поради значимостта, която има всяка сричка за мелодичното изпяване стихирите, думите са изписани изцяло, за да бъдат по-лесно виждани от певеца.

Изданието, както казва самият съставител е благодарение на съборния труд на мнозина. Редактор е Анна Косицкая от Санк Петербург, дългогодишен редактор на богослужебни текстове и йеромонах Далмат от Троице- Сергиевата Лавра. Песнопенията са нотирани от Андрей Касабов, който е съставил мелодията на трите „Слави“, а Тянко Николов е направил ортографските нотни редакции, студентката Мария Василева е нотирала всички „подобни“ стихири и тропари, а Деница Генчева специално е нарисувала за изданието икона на св. Софроний.

В края на Литургията с пастирско слово към многобройните присъстващи се обърна епископ Поликарп. Неговото слово бе живота и трудовете на с Софроний, който е просиял със своята аскеза и всецяло отдаден на Бога живот.

Владиката поздрави духовенството и присъстващите благочестиви християни от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, благодари на духовниците, взели участие в богослужението, на певците за сладкопението и на всички, уважили неделната богослужба и св. Софроний Сахаров.

Той сподели, че лично е посещавал местата, където със слово и живот се е подвизавал светеца и затова колко много цветя има на неговия гроб през цялата година, положени от неговите многобройни духовни чеда.

С думи на благодарност към владиката се обърна предстоятелят на храма ставрофорен иконом Христо Пудин, който му пожела да бъде здрав, да има крепки сили по щедростта и милостта Божия и все така с любов да обгрижва Софийска епархия. Като дар и спомен от празника отец Христо поднесе в дар на епископ Поликарп икона на св. Софроний и красива кошница с цветя.

IMG_4136

Източник: Софийска Митрополия

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal