Православната Църква на Украйна (ПЦУ) е най-приетата християнска църква в Украйна | ПРОУЧВАНЕ

In other languages: UKR


Автор: Александър Иванов

Болшинството от православните украински граждани – 58% – се определят като членове на Православната Църква на Украйна. Това е ръст от 10% в сравнение с юни 2020. Това сочат резултатите от проучването на Киевския международен социологически институт, проведено през юни 2021.

Според анкетата, огромното мнозинство от украинските граждани (73%) продължават да се считат за православни християни.

От православните украински граждани, 58% се определят като членове на Православната Църква на Украйна, в сравнение с юни 2020 когато процентите бяха 48.

Сред трите най-големи християнски църкви в Украйна (ПЦУ, РПЦвУ, УГКЦ) и техните лидери (Епифаний, Онуфрий, Святослав), Православната Църква на Украйна и нейният Предстоятел Митрополит Епифаний са най-приети от украинските граждани.

52% от украинските граждани имат положително отношение към Православната Църква на Украйна, независимо от тяхната религиозна принадлежност (през юни 2020 процентите бяха 42). 34% имат неутрално отношение. И само 9% имат отрицателно отношение.

В допълнение, проучването установи, че повечето респонденти свързват Православната Църква на Украйна със следните характериски:

  • Гъвкавост при реагиране на промени в обществото;
  • Насърчаване на обединението на обществото;
  • Близост с обикновените хора;
  • Помощ и подкрепа в борбата срещу COVID-19;
  • Независимост от украински или чуждестранни политици и олигарси.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal