Начало » Новини » България » Поредни внушения на необуздания сливенски клирик Силвестър Янакиев

Поредни внушения на необуздания сливенски клирик Силвестър Янакиев


Автор: Doxologia Infonews

Скандалният сливенски свещеник Силвестър Янакиев, за когото Doxologia Infonews отрази множество сигнали от възмутени и отвратени граждани и вярващи, които го обвиняват в много тежки престъпления и нарушения, реши да направи поредни внушения и да отправи поредни обвинения към местната църковна власт в Сливен.

Наред с друго, Силвестър пише на страницата си във Facebook следното (цитираме откъс):

„(…) И за епископ Йеротей ме сърбят ръцете да пиша: напоследък получи писмо от дядо Йоаникий да го представлява пред Епархийския съвет (до второ нареждане). Тоест, да управлява епархията. Надявам се, да е изоставил компютърните игри, които играеше до среднощ и да се занимава с по-реални стратегии. (…) Сега се е пренесъл в сградата на митрополията, но ако си мислите, че е за да помага – лъжете се! Слухти. Това прави! Присъства на всеки разговор. И слухти. И чака… Чака Дядото да умре… (…) А Вълкан Янев уж е освободен напълно… Сега, обаче, се готвят избори за епархийски избиратели и той е започнал да действа: Обещал е на еп. Йеротей да го направи митрополит в Сливен. За щастие, Сливенска епархия си има Митрополит и той, макар, че боледува, няма намерение да умира. Както се надява еп. Йеротей… Бог си знае! (…)“

Питаме се, колко низко може да падне един свещеник, за да се занимава с подобни неща и да отправя подобни обвинения към своя Епископ – че играел компютърни игри до среднощ, че се пренесъл в сградата на Сливенска Митрополия, за да слухтял и т.н.

Първо, играенето на компютърни игри не се забранява нито от Свещените Канони, нито от Устава на БПЦ, нито от светските закони. Всеки човек, вкл. и епископите могат да правят каквото си поискат в личния си живот, стига това да не е в противоречие на техния сан. Проблем е само тогава, когато игрите станат заместител на работата на духовника. Ако духовникът играе повече игри, а не си върши работата, тогава е проблем.

Второ, важно е да се подчертае, че Агатополският Епископ Иеротей е Викарий на Сливенския Митрополит, и каквото му бъде наредено от митрополита, това може и да прави. В случая, според информацията на Doxologia Infonews, Викарният Епископ е повикан от своя митрополит, за да го представлява временно, тъй като Сливенският Митрополит Йоаникий има здравословни проблеми, които го възпрепятстват да изпълнява служебните си задължения. Господи, докъде я докарахме. Един обикновен поп да си позволява да се намесва в делата на една Свещена Митрополия, без да има канонични права за това. Това явление може да бъде видяно само в България, където енорийски попове са завзели властта от митрополитите си, и се разпореждат с делата на митрополиите, та дори нареждат на митрополитите си какво да правят. А дори в повечето митрополии в България повечето протосингели са енорийски попове – нещо недопустимо! Протосингел може да бъде само архимандрит, или при форсмажорни обстоятелства – епископ.

Трето, абсолютно недопустимо е Силвестър да пише, че Иеротей чакал Йоаникий да умре. Такова грубо и много тежко обвинение, освен че наскърбява Сливенския Митрополит Йоаникий, Агатополския Епископ Иеротей и всички клирици и вярващи в Православната Църква на България, но и най-важното – разкрива един детайл. По принцип, както знаем и от Светото Писание и от психологията, човек най-често вини хората за неща, които той самият притежава – като лоши качества, недостатъци и т.н. Това, което е написал Силвестър, всъщност разкрива, че именно той самият чака своя Митрополит да умре. Защо? Можем да намерим много логични причини. Най-малкото заради това, че след 20-годишно търпене на дерибейството на своите клирици Силвестър и Евгений Янакиеви, най-накрая през 2020 Сливенският Митрополит реши да предприеме поне една канонична стъпка и да ги отстрани от длъжностите духовен надзорник и протосингел. Поне това направи Митрополит Йоаникий. Повече не знаем дали можем да очакваме от него. Евентуално можем да се надяваме на един следващ митрополит, който да съживи Сливенска Епархия и да внесе ред и дисциплина. Защото, за съжаление, Йоаникий няма нито силите, нито мъжеството, нито доблестта и смелостта, каквито трябва да има един митрополит, и каквито имат митрополитите в другите църкви, за да може когато има един проблем, той да бъде решен с решение, ако е нужно – радикално такова. И именно заради това, че Митрополит Йоаникий 20 години нищо не направи, за да озапти двамата свои клирици, сега цялата Българска Църква страда от раните, които ѝ се нанасят от такива и други подобни безсъвестни хора в раса.

В коментарите под публикацията на отец Силвестър може да видите един негов коментар, който говори достатъчно за самия него: „Навремето, когато (Иеротей – Бел. Doxologia Infonews) щеше да става епископ, много беше осрал пейзажа: беше писал на един жълт блогър, че сегашните владици са ченгета; че не стават за нищо; че трява да се махнат всичките – от Николай надолу (включително и неговия митрополит). Ако го бяха научили, никога нямаше да стане епископ. Баща му много ми се моли да не оповестявам тази информация…

Питаме отец Силвестър, той така ли е станал свещеник? Подмазвал се е на Митрополит Йоаникий, за да го ръкоположи, а след това започна да плюе срещу него, а дори се разграничи от него. Това ли насърчава един български свещеник – подмазвачеството на митрополити с цел облаги? Чест прави на Епископ Иеротей за това, че не се е посвенил преди много години да каже едни истини за българските митрополити. Всеки човек има право на лично мнение за другия: и нито Силвестър, нито който и да е, може да ограничава свободата на словото!!! Освен това, никой няма право да ограничава от служение или от каквато и да е длъжност в Православната Църква един човек, заради неговото лично мнение за църковните властимащи. Особено пък когато това мнение е мнението на 99% от българските граждани, които са отвратени от поведението на Митрополитите в Българската Патриаршия. Личното мнение за йерарсите не е критерий, посочен в Устава на БПЦ и Свещените Канони, който да възпрепятства едно ръкоположение или избиране за епископ.

От Doxologia Infonews за пореден път заявяваме: крайно време е Сливенският Митрополит Йоаникий да низвергне клирика Силвестър Янакиев! Ако Сливенският Митрополит Йоаникий продължава да се страхува, да се поддава на заплахи и натиск, и заради това да пренебрегва своите канонични задължения, то нека си подаде оставката като митрополит и Катедрата му да бъде заета от човек, който да си върши работата в полза на Църквата! Не може Църквата да спре да функционира заради това, че един митрополит е страхлив и неспособен да си върши работата и да озапти един свой клирик, заради когото имейл пощата на Doxologia Infonews се препълва, неможейки да поеме твърде многото сигнали и оплаквания срещу Силвестър.

А ето какво пише на Силвестър друг потребител – Atanas Chulakov:

Отец Силвестре, пак ли някой ти е виновен на теб? То не остана не оплют човек от теб. Митрополита.епископа, секретаря, свещеници, епархийски съвет и т.н. Обаче се чудя защо няма нито един свещенослужител в Сливенска епархия, с който ти да се уважаваш. Няма нито един свещеник, който да те покани ка храмов празник, да служиш и т.н. Айде, да предположим, че Митрополита, епископа, секретаря са корумпирани, не стават, ама може ли пък и нито един свещеник от епархията ни да не става. Съжалявам те, колко ниско падаш! Скоро се “отказваше” от митрополита, на който си бил уж изповедник, а сега си много загрижен за него. До вчера обвиняваше митрополита, че покровителства “заграбването” на митрополията, а сега да му дава Бог здраве. Притесняваш ли се вече, че никой друг няма да ти търпи глупостите? Проблемът е не само, че никой от нашата епархия не те иска, а в почти цялата БПЦ не искат да чуят за теб. Потърси проблемите в себе си. Сега плюеш, че секретарят е такъв и онакъв, а когато ти се разхождаше из митрополията като дерибей- “не рева гат яди кифтетата”. Лесно е да създаваш образ на страдалец, ама потърси проблема в себе си. Едно е да си истински свещеник, друго е да се цъмбуркаш в реката на Йорданов ден. За мен си кръгла 0. И да ти кажа не само за мен, а за по- голямата част от свещенослужителите и християните в БПЦ. Все повече се убеждавам, че проблемът ти с корупцията в Сливенска епархия (ако има такава, защото аз не съм запознат)е, че не се възползваш ти от нея. Сега проблемът ти е еп. Йеротей, защото сега е близо до митрополита,а преди ден през ден при него в манастира. Ти беше причината да изгонят послушника Милен от Поморийския манастир( сега о. Матей). Посочи един свещеник от епархията, който иска да общува с теб, един? Преди проблемът ти беше еп. Игнатий, о. Калист и т.н. В собствения ти град, никой от свещениците не иска да те види. Пак ти казвам, потърси проблема в себе си. Чувството да си отринтат от всякъде и от всеки със сигурност е ужасно. Ако мен толкова голям процент хора не ме искат бих се замислил сериозно.Дано Бог ти помогне да излезеш от това си състояние, защото ставаш ужасно смешен. Жалко, много жалко за теб.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal