Половината от членовете на Руската Църква в Украйна подкрепят посещението на Вселенския Патриарх в Украйна | АНКЕТА

In other languages: UKR – EN – GR


Автор: Йордан Георгиев

Проучване на КМІС, проведено в периода между 25 и 28 юни 2021, представя интересни данни за нагласите на украинските граждани от различни вероизповедания относно предстоящото посещение на Вселенския Патриарх през месец август тази година по случай 30-годишнината от независимостта на страната от СССР.

Повече от половината украински граждани имат положително отношение относно посещението на Вселенския Патриарх в Украйна или 57,3 %, 32,5 % имат неутрално мнение за посещението, а само 6,4 % са негативно настроени.

От тях:

  • 72,4 % от членовете на Православната Църква на Украйна имат положително отношение към посещението, 23, 8 % неутрално, а 1,3 % негативно.
  • 49,0 % от членовете на Руската Православна Църква в Украйна има положително отношение, 34,4 % са с неутрално, а само 14,6 % са негативно настроени.
  • 49,3 % от обявилите се за просто православни без да оказват своята принадлежност нито към ПЦУ, нито към РПЦвУ имат положително отношение, 35, 1 % неутрално, а 6,2 % негативно.
  • 62,9 % от членовете на Украинската гръко-католическа Църква са с положително мнение за посещението, 28,6 % са с неутрално, а 5,9 % негативно.
  • 34,6 % от атеистите в Украйна имат положително отношение, 50,1 % неутрално, а само 15,3 % негативно.

Припомняме, че преди няколко седмици привърженици на Руската Църква в Украйна, организирани от руския олигарх с украинско гражданство Вадим Новински протестираха пред Върховната Рада срещу закона за преиуменуването на тяхната религиозна организация в Руска Църква на Украйна от „Украинска Православна Църква – Московска Патриаршия“, както и срещу посещението на Вселенския Патриарх в страната.

Украинският богослов Юрий Черноморец заяви, че свещениците на Руската Църква в Украйна са инструктирани да организират вярващите от тяхната религиозна организация за шествието срещу посещението на Вселенския Патриарх в Украйна.

Руската Църква в Украйна по този начин, както и чрез промосковски олигархични медии в Украйна се опитва да създаде впечатление, че едва ли не православните украинци масово се противопоставят на посещението на Вселенския Патриарх.

Оказва се дори, че всеки втори член на Руската Църква в Украйна одобрява посещението на Негово Всесветейшество в страната.

Източник: religionpravda.com.ua

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal