Политическата употреба на Православието – Контракоментар с доц. Светослав Риболов | VIDEO


От Doxologia Infonews ви представяме едно интересно интервю на Асен Генов с преподавателя по патрология доц. д-р Светослав Риболов на тема: „Православието: Политическа употреба – Контракоментар с доц. Св. Риболов“.

Все пак българите не са чак толкова доверчиви към Руската Църква, въпреки всичките зависимости и влияния, поне така си мисля. А в момента БПЦ е в един преходен период си мисля, и все повече и повече започва да придобива своя облик – все по-независим от Москва…“, заяви доц. Риболов.

Категорично не се съгласяваме с последната част от констатацията на доц. Риболов. Да, съгласни сме, че българите не са чак толкова доверчиви към Руската Църква, дори бихме казали изобщо че не са, с изключение на една шепа шумни и грамогласни русофили, близки до някои Митрополити. Но за съжаление, има една немалка част от българските митрополити, които са силно зависими от Москва и таят към нея силна любов и желание за по-тясна обвързаност, с цел прокарване на интересите на Кремъл.

Това се доказва и от факта, че вече втора година Българската Патриаршия не е изпълнила своето канонично задължение да признае автокефалията на Православната Църква на Украйна, което говори, че има такава московска зависимост, макар не у всички митрополити. С други думи, митрополитите, които са „за“ признаването на автокефалията на Украйна нямат необходимото мнозинство в Синода, както самите те разсъждават. Разбира се, може би те не знаят, че такова мнозинство не им е необходимо, защото само Българският Патриарх Неофит може да добави в своите Диптиси името на Негово Блаженство Митрополита на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний. С акта на добавянето му се извършва и приключва т.нар. признаване на автокефалията на Православната Църква на Украйна. Синодът на БПЦ няма каноничното право да обсъжда, преразглежда и излиза със свое решение въз основа на решенията на Вселенската Патриаршия, вкл. и такива за предоставени Томоси за автокефалия.


DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal